Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як оподатковується податком на доходи фізичних осіб заробітна плата матері двох дітей?Коли починає застосовуватися до нарахованих доходів соціальна пільга? Чи проводиться працедавцем перерахунок соціальної пільги за попередні періоди після подання платником заяви?

опубліковано 13 квітня 2016 о 14:22

У 2016 році податкова соціальна пільга дорівнює 50 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, - для будь-якого платника податку згідно з п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Податковий кодекс).

Відповідно до п.п. 169.1.2 п. 169.1 ст. 169 розділу IV Податкового кодексу платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 100 відсотків суми пільги, яка визначена п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу, у розрахунку на кожну таку дитину.

Згідно з п.п. 169.2.1 п.169.2 ст. 169 Податкового кодексу податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

Платник податку подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги (далі - заява про застосування пільги відповідно до п.п. 169.2.2 п. 169.2 ст. 169 Податкового кодексу).

Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право. Роботодавець відображає у податковій звітності всі випадки застосування або незастосування податкової соціальної пільги згідно з отриманими від платників податку заявами про застосування пільги, а також заявами про відмову від такої пільги.

Крім того, ст. 2 Порядку надання документів для застосування податкової соціальної пільги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1227 „Про затвердження Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги” (далі – Порядок), визначено, що платник податку подає роботодавцю заяву про обрання місця застосування податкової соціальної пільги (далі - заява про застосування пільги) за встановленою Державною податковою службою формою.

Враховуючи вищенаведене, податкова соціальна пільга починає застосовуватися до заробітної плати платника податку, нарахованої в місяці, в якому працедавцем одержано заяву такого платника податку про застосування пільги, та припиняє застосуватися з місяця, в якому платник звільнився. При цьому до місяців, які передують поданню заяви, ця пільга не застосовується, в тому числі і після закінчення року під час проведення річних перерахунків.