Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Бориславська ДПІ провела «гарячу лінію» з питань добровільного декларування

опубліковано 25 січня 2023 о 16:35

В Бориславській державній податковій інспекції Головного управління ДПС уЛьвівській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування.

На запитання громадян відповідав начальник Бориславської ДПІ Головного управління  ДПС у Львівській області Павло Хохун.

Під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» платникам повідомили, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування  проводиться з 1 вересня 2021 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування протягом тридцяти календарних днів з дати подання  вищевказаної декларації.

Протягом цього часу громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.    

Для подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі – Декларація) через вебпортал ДПС необхідно:

1. Увійти до Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, або через офіційний вебпортал ДПС. Вхід до приватної частини Електронного кабiнету через офіційний вебпортал ДПС здійснюється користувачем натисканням кнопки «Вхід» у правому кутку верхньої горизонтальної навігаційної панелі. Для входу до приватної частини Електронного кабiнету користувачу необхідно в полі «Оберіть АЦСК» обрати АЦСК, що сертифікував цей ключ, відкрити файл ключа кнопкою «Обрати», ввести пароль ключа у полі «Пароль захисту ключа», та натиснути кнопку «Зчитати». Кнопка «Увійти» активується після зчитування даних сертифікату ключа.

2. Обрати меню «ЕК для громадян», розділ «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація» та натиснути кнопку «Створити».

3. У запропонованій формі Декларації персональні дані підтягуються автоматично, але їх потрібно перевірити, та у разі наявності в таких даних помилок – виправити їх.

4. Заповнити необхідні розділи та поля Декларації. При цьому для відображення інформації щодо вартості активів у розд. III – IX Декларації необхідно скористатися кнопкою «+».

5. Після того, як всі дані внесені, зберегти Декларацію шляхом натискання кнопок «Зберегти» та «Закрити».

6. Виділити рядок із створеною Декларацією, натиснути кнопку «Підписати» та підписати за допомогою КЕП (у спливаючому вікні здійснити дії аналогічно для входу до приватної частини Електронного кабінету) натиснути «Підписати».

7. Виділити рядок із підписаною Декларацією та натиснути кнопку «Відправити».

Переглянути відправлену Декларацію можливо у меню «Перегляд звітності».

У разі відсутності  у фізичної особи  активів, які  були придбані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування ( отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства,одноразову ( спеціальну ) добровільну декларацію з нульовим значенням до контролюючого  органу подавати не потрібно.

В рамках одноразового (спеціального) добровільного декларування запропоновано три ставки: 5% загальна ставка, 9% для закордонних  активів та 2,5 % для декларування  активів у вигляді ОВДП. Як альтернативу платник податків може обрати ставки 6%, 115%, 3%  відповідно із сплатою податкового зобов’язання  трьома  рівними частинами щорічно.