Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо новацій податкового законодавства під час засідання «круглого столу» у Львівській ДПІ

опубліковано 30 січня 2023 о 11:51

За організацією Львівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбулася зустріч з платниками податків Львівщини на тему „Новації податкового законодавства».

У заході взяв участь завідувач сектору організації роботи ЦОП Львівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Михайло Володимирович Шайнер.

Михайло Шайнер повідомив про можливості одноразового (спеціального) добровільного декларування громадянами активів, з яких раніше не сплачувались податки. Подача одноразової декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. При цьому готівка в національній та іноземній валютах може бути задекларована за умови розміщення її на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України, до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Звернув увагу, що термін подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації подовжено до 1 березня 2023 року, а також що подати декларацію можна лише в електронному вигляді за допомогою Електронного кабінету платника.

Крім того, посадовець висвітлив питання стосовно застосування РРО та ПРРО, зупинився на новаціях у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Фахівець інспекції докладно поінформував учасників зустрічі про  основні аспекти  декларування громадян для отримання податкової знижки. Зауважив, що Декларація подається наручно або в електронному вигляді через Електронний кабінет платника до 31.12.2023 року включно.

Акцентував увагу на змінах до форми податкової декларації про майновий стан і доходи, внесених наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 № 143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», який набрав чинності з 01 січня 2023 року.

Інформував суб’єктів господарювання про зміни, передбачені Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо збалансованості бюджетних надходжень.

Михайло Шайнер наголосив, що впродовж 2023 року: мінімальна заробітна плата за місяць становитиме 6 700 грн, прожитковий мінімум на одну працездатну особу – 2 684 гривень. Це впливатиме на розміри ставок єдиного податку, відрахування єдиного внеску для фізичних осіб-підприємців та найманих працівників.

Також, Михайло Шайнер повідомив про можливість звернутись на Комунікаційну податкову платформу Головного управління ДПС у Львівській області за адресою lv.ikc@tax.gov.ua.

Наприкінці засідання Михайло Шайнер відповів на запитання платників податків та надав практичні поради щодо застосування норм податкового законодавства на конкретних прикладах.