Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Городоцькій ДПІ - сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 25 травня 2023 о 14:54

Нещодавно у Городоцькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській  області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему:  «Право громадян на податкову знижку». На запитання платників відповідав заступник начальника-начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг ДПІ Орест Мельник.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, що надійшли від платників податків.

Чи має право на податкову знижку за навчання дитини платник податку – один із батьків, якщо договір із навчальним закладом укладено одним із батьків, а в документах про сплату зазначено дані іншого із батьків?

Незалежно від того, хто з батьків зазначений в договорі, на податкову знижку має право той, хто зазначений в документах про сплату.  При цьому, в договорі про навчання повинні бути зазначені прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

Які документи необхідно подати разом із податковою декларацією про майновий стан і доходи фізичній особі – платнику податку, яка має статус внутрішньо переміщеної особи, для реалізації права на податкову знижку у зменшення оподатковуваного доходу на суми коштів, сплачених нею у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку)?

Разом із податковою декларацією про майновий стан і доходи необхідно подати:

- копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
- копію договору оренди житла;

- копії платіжних та розрахункових документів, що підтверджують факт сплати (крім електронних розрахункових документів);

- заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства.
Додатковими документами можуть бути Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, інформація від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення щодо адресної допомоги для покриття витрат на проживання.