Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Деклараційна кампанія 2024»

опубліковано 29 березня 2024 о 08:55

У Старосамбірській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Деклараційна кампанія – 2024 триває».

На запитання платників податків відповів начальник Старосамбірської ДПІ Віктор Дмитрук.

 Пропонуємо вашій увазі найбільш актуальні питання:

- Чи необхідно подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи ФО, яка у звітному (податковому) році отримала дохід від продажу одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда не частіше одного разу на рік?

Якщо фізична особа отримала дохід від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, то такий дохід відповідно до п. 173.2 ст. 173 ПКУ не оподатковується податком на доходи фізичних осіб, тобто у фізичної особи не виникає обов’язку щодо сплати податку. Подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи у такому випадку не потрібно.

- За яким ідентифікатором форми документа в електронному вигляді подається декларація про майновий стан і доходи громадянами?

На вебпорталі ДПС у розділі «Електронна звітність» розміщено електронну форму податкової декларації про майновий стан і  доходи за ідентифікатором F0100214.

- Який термін подання декларації про майновий стан і доходи та сплати сум податкових зобов’язань за 2023 рік?

Громадяни, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та фізичні особи – підприємці, які здійснюють свою діяльність на загальній системі оподаткування, - подають декларацію про майновий стан і доходи за звітний 2023 рік  до 1 травня 2024 року.

Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2022 року, можуть подати декларацію протягом всього 2023 року.

Що стосується терміну сплати задекларованих сум податку на доходи фізичних осіб та військового збору, то фізичні особи та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, зобов'язані самостійно до 01 серпня 2024 року сплатити суму податкових зобов'язань, зазначених ними у річній декларації.

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані сплатити задекларовані податкові зобов’язання до  10 травня 2024 року.

- В якому рядку декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) платник податку відображає дохід у вигляді спадщини (подарунку), який оподатковується за нульовою ставкою, якщо у нього є інші підстави для подання Декларації?

У разі наявності підстав для подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) відображає дохід у вигляді спадщини (подарунку), який оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, у рядку 10.9 Декларації.