Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про актуальні питання декларування минулорічних доходів під час «гарячої лінії»

опубліковано 29 березня 2024 о 09:01

В рамках кампанії декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2023 року, у Турківській ДПІ проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників податків відповідала начальник ДПІ Марія Павлович. 

Під час спілкування посадовець докладно інформувала додзвонювачів про перелік доходів громадян, які підлягають обов’язковому декларуванню. Відповідала на конкретні  питання щодо порядку декларування окремих видів доходів. Зокрема, у разі отримання спадщини від осіб різного ступеня споріднення, продажу рухомого та нерухомого майна, доходу від надання в оренду майна громадянам та суб’єктам господарювання, прощеного боргу, доходу від продажу власної сільгосппродукції та інше. 
Відповідаючи на питання посадовець акцентувала увагу на граничних термінах подання декларації та сплати податків громадянами. А саме, у разі виникнення обов’язку декларування подати звітність необхідно до 01 травня 2024 року, сплатити ПДФО та військовий збір до 1 серпня. При цьому, подати декларацію для отримання податкової знижки  можна до 31 грудня поточного року. 

Марія Павлович наголошувала на можливості подання декларації  про майновий стан і доходи в електронному вигляді через сервіс «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету або мобільний застосунок «Моя податкова». При цьому, для роботи з цими сервісами необхідно мати електронний ключ, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів, у тому числі самостійно за допомогою      Інтернет-банкінгу. 
Кожному платнику, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.