Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відповіді на запитання, з якими зверталися платники на «гарячу лінію» управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС у Львівській області

опубліковано 27 березня 2023 о 09:40

Управління контролю за підакцизними товарами  Головного управління ДПС у Львівській області поінформувало про те, з якими запитаннями найчастіше зверталися платники податків на телефони «гарячої лінії» управління. 

 

Чи у разі подання декларації про провадження господарської діяльності із зберігання пального для заправлення електрогенераторної установки в обсязі понад 2 000 літрів на об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, суб’єкту господарювання потрібно також отримати ліцензію на право зберігання пального, яке використовується для заправлення електрогенераторної установки?

Відповідно до статті 18 Закону України № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (із внесеними змінами та доповненнями), що набрали чинності 03.01.2023 року, право на зберігання пального, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі понад 2 000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, набувається з моменту подання декларації до територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.

Відтак, у разі подання суб’єктом господарювання декларації про провадження господарської дільності із зберігання пального для заправлення електрогенераторної установки в обсязі понад 2 000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, отримувати ліцензію на право зберігання пального, яке використовується для заправлення електрогенераторної установки не потрібно.

 

Яким чином змінити розпорядника акцизного складу на якому наявні залишки пального?

Відповідно до п.п.14.1.224 п.14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс), розпоряднику акцизного складу – це суб’єкт господарювання, який одержав ліцензію на право виробництва спирту етилового, алкогольних напоїв, зареєстрований платником акцизного податку, або суб’єкт господарювання – платник акцизного податку, який здійснює виробництво, оброблення (перероблення), змішування, розлив, навантаження – розвантаження, зберігання, реалізацію пального на акцизному складі та має документи, що підтверджують право власності або користування приміщеннями та/або територією, що відносять до акцизного складу. 

Згідно з п. 5 Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 24 квітня 2019 року № 408 (далі – Порядок № 408) платники акцизного податку – розпорядники  акцизних складів зобов’язані зареєструвати усі акцизні склади в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі – СЕАРП та СЕ). Один акцизний склад реєструється виключно одним розпорядником акцизного складу. Один розпорядник акцизного складу може зареєструвати один і більше акцизних складів.

У разі реєстрації нового акцизного складу такому акцизному складу засобами  СЕАРП та СЕ автоматично присвоюється уніфікований номер, який є єдиним у СЕАРП та СЕ і зберігається за акцизним складом до моменту анулювання його реєстрації.

У разі введення в експлуатацію нових акцизних складів після реєстрації особи як платника акцизного податку платник акцизного податку – розпорядник акцизного складу подає заяву з відміткою про реєстрацію акцизного складу.

Анулювання реєстрації акцизного складу здійснюється в разі виведення акцизного складу з експлуатації та подання заяви про анулювання реєстрації акцизного складу в СЕАРП та СЕ. У разі подання зазначеної заяви платником акцизного податку надсилається повідомлення про закриття та припинення експлуатації такого об’єкта оподаткування відповідно до вимог п. 63.3. ст. 63 Кодексу. 

Анулювання реєстрації акцизного складу проводиться за умови, що в СЕАРП та СЕ дорівнюють нулю значення показників обсягів залишків пального/спирту етилового, що обліковуються за таким акцизним складом за всіма кодами товарної під категорії згідно з УКТ ЗЕД.

Для зміни розпорядника акцизного складу, на якому наявні залишки пального, новий розпорядник такого акцизного складу, до скасування реєстрації акцизного складу попереднім розпорядником, подає заяву з відміткою про реєстрацію акцизного складу. Такому акцизному складу присвоюється новий уніфікований номер в СЕАРП та СЕ.

У день зміни власника акцизного складу, на якому наявні залишки пального для передачі таких залишків складається акцизна накладна, у графі «Акцизний склад, з якого фактично відвантажене (відпущене) пальне» якої зазначається уніфікований номер реєстрації в СЕАРП та СЕ акцизного складу попереднього власника, а у графі «Акцизний склад, на який фізично відвантажене (отримана) пальне» - уніфікований номер реєстрації в СЕАРП та СЕ акцизного складу нового власника. У графі «Опис товару згідно з УКТ ЗЕД» перед описом товару зазначаються дата та номер документа та причина зміни розпорядника.

Після передачі залишків пального на акцизному складі попередній розпорядник акцизного складу подає заяву про анулювання реєстрації акцизного складу в СЕАРП та СЕ попередньо анулювавши реєстрацію витратомірів – лічильників та/або рівнемірів-лічильників, що наявні на акцизному складі.

 

Чи є акцизним складом приміщення або територія, на якій зберігається пальне для генераторів? 

Згідно з п. 47 підрозділу 5 розділу ХХ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс), (зміни внесено Законом № 2836-ХІ від 13.12.2022), тимчасово, на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування, в доповнення до критеріїв, визначених підпунктом 14.1.6 пункту 14.1 статті 14 цього кодексу, не є акцизним складом:

Приміщення або територія, у тому числі платника акцизного податку з реалізації пального, у кожному (на кожній) з яких загальна місткість розташованих ємностей для зберігання пального, яке використовується виключно для заправлення електрогенератор них установок, не перевищує  2 000 літрів;

Приміщення або територія, у тому числі платника акцизного податку з реалізації пального, у кожному (на кожній) з яких виконуються умови, визначені в абзаці другому цього пункту, то одночасно зберігається або реалізується пальне у споживчій тарі ємністю до 5 літрів включно, отримане від виробників або особи, яка здійснила його розлив у таку тару.