Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відповіді на запитання платників, які звернулися на "гарячу лінію" до Львівської податкової

опубліковано 03 серпня 2022 о 15:10

Чи сплачується авансовий внесок з ЄП та в який термін подається податкова декларація платника ЄП – ФОП у разі переходу в середині місяця кварталу платника ЄП з першої або другої групи на третю групу з особливостями оподаткування на період дії воєнного стану?

Платник єдиного податку першої або другої групи, який здійснює господарську діяльність і у визначені Податковим кодексом України (далі – ПКУ) терміни сплачував єдиний податок, востаннє сплачує авансовий внесок з єдиного податку в місяці, в якому подано заяву щодо використання особливостей оподаткування єдиним податком за ставкою 2 відсотки (далі – Заява), та в податковій декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – Декларація) зазначає суму щомісячних авансових внесків, сплачених ним у відповідних кварталах.

Разом з тим, платник єдиного податку першої або другої групи, який скористався правом не сплачувати єдиний внесок в Декларації не заповнює інформацію щодо таких періодів, в яких не сплачувались авансові внески з єдиного податку.

З урахуванням терміну визначеного п.п. 296.5.1 п. 296.5 ст. 296 ПКУ, для забезпечення відображення в інтегрованих картках платника достовірної інформації щодо авансових внесків по єдиному податку, фізична особа – підприємець у разі переходу в середині місяця кварталу з першої або другої групи на третю групу з особливостями оподаткування на період дії воєнного стану подає Декларацію протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем кварталу, в якому подана Заява.

 

Яким чином розраховується дохід ФОП – платника ЄП, який подав заяву щодо переходу на спрощену систему оподаткування з особливостями, встановленими п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України в середині місяця?

Відповідно до п.п. 9.4 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, встановлюється у розмірі 2 відс. доходу визначеного відповідно до ст. 292 ПКУ.

Доходом платника єдиного податку для фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Податковий (звітний) період для таких платників єдиного податку третьої групи, дорівнює календарному місяцю.

Суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи з особливостями, встановленими п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, зокрема, з наступного робочого дня після подання такої заяви – у разі подання заяви починаючи з 01 квітня 2022 року.

Отже, фізична особа – підприємець платник – єдиного податку, який подав заяву щодо переходу на спрощену систему оподаткування з особливостями, встановленими п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України в середині місяця після 01 квітня 2022 року, обраховує місячний дохід, з метою його оподаткування за ставкою 2 відс., починаючи з наступного робочого дня після подання такої заяви.

 

Чи мають право ФОП – платники ЄП першої та другої груп у період воєнного стану не сплачувати ЄП?

Тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої груп, мають право не сплачувати єдиний податок.

При цьому такими особами декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого п.п. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ єдиний податок не сплачувався.

 

Чи може ФОП, яка на початок поточного року перебувала на спрощеній системі оподаткування та щодо якої державним реєстратором прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності, у разі нової реєстрації ФОП у поточному році, обрати третю групу платника ЄП за ставкою 2 відс. доходу?

Реєстрація платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відс. доходу здійснюється за результатами обробки заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (далі – Заява).

Подана Заява підлягає перевірці на відповідність зазначених суб’єктом господарювання видів господарської діяльності та повноти її заповнення (ставки, дати обрання, тощо).

При цьому, підставами для відмови у реєстрації платниками єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відс. доходу є здійснення суб’єктами господарювання діяльності, визначеної п.п. 9.3 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Пунктом 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не передбачено обмежень щодо обрання спрощеної системи оподаткування за ставкою 2 відс. доходу фізичною особою – підприємцем, щодо якої державним реєстратором прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності, у разі нової реєстрації ФОП у поточному році.

Водночас, такі платники у разі самостійної відмови від використання особливостей оподаткування, передбачених пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, зможуть перейти з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення, на сплату інших податків і зборів.