Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інтерв’ю з журналістом місцевого радіо ТРК «Радехів»

опубліковано 13 квітня 2021 о 16:49

Днями  відбулось  інтерв’ю  з журналістом місцевого радіо ТРК «Радехів» Іваном Покотило та начальником Радехівської державної податкової інспекції Русланою Мулявка. Розмова відбулась у форматі запитань, які актуальні на сьогоднішній день. А саме, про переваги електронних сервісів ДПС та особливості цьогорічної кампанії декларування.  

Начальник ДПІ проінформувала про переваги сучасних електронних сервісів, які забезпечують платникам більш мобільніший зв’язок з контролюючим органом та висловила сподівання, що користуючись електронними сервісами ДПС платники  не лише зекономлять свій час, а й отримають додаткову мотивацію для дистанційного спілкування під час карантину. В ході інтерв’ю Руслана Мулявка  повідомила про можливість отримання фізичними особами електронного цифрового підпису (ЕЦП) через додаток Приват 24(у разі наявності відкритого рахунку у даному банку) або скористатись послугами акредитованих центрів сертифікації ключів АЦСК. Адже на сьогоднішній день  ДПС робить все для налагодження партнерських відносин з бізнесом і підвищення рівня добровільності сплати податків. Велика увага приділяється сервісному обслуговуванню платників податків та громадян, щоб отримати податкову інформацію, не обов"язково звертатися письмово, телефонувати, або йти до податкових органів. Достатньо стати користувачем електронних сервісів ДПС. Скориставшись електронним кабінетом, можна сплатити визначені податкові зобов’язання, подати звітність або отримати інформацію, не відвідуючи податкові ограни. Кожен  має право отримати у Центрі обслуговування платників за місцем свого проживання безоплатну консультацію щодо порядку заповнення декларацій і допомогу при її заповненні. Законодавством визначено, що сервісна функція – це надання консультаційних послуг, надання адміністративних послуг, ведення реєстру платників. Ці три ключові функції, які покладені на реорганізовані ДПІ у вигляді Центрів обслуговування платників.  

Питання :  який граничний строк подачі Декларації  про майновий стан і доходи за 2020 рік?

Для громадян, які відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України зобов’язані подавати декларацію, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, - до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день – 30.04.2021.                              

Громадяни, які мають намір задекларувати право на податкову знижку за 2020 рік можуть подавати декларації про майновий стан і доходи до 31 грудня 2021 року. 

Питання :  куди потрібно подавати декларацію?                                          

Декларацію про майновий стан і доходи треба подавати за місцем  своєї податкової адреси.

Питання: якщо  Протягом 2020 року відбувся  продаж двох автомобілів, чи потрібно сплачувати податки ?

 Дохід, отриманий від продажу протягом звітного року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля , мотоцикла, чи мопеда, не підлягає оподаткуванню податком на доходи з фізичних осіб , другий об’єкт – оподатковується за ставкою 5 відсотків, а третій і наступні легкові автомобілі – за ставкою 18 відсотків.

Крім того, з доходу, отриманого від продажу другого та наступних легкового автомобіля чи мотоцикла,обо мопеда, необхідно сплатити військовий збір за ставкою 1,5 відсотки. 

Питання: в який спосіб платник може подати декларацію про отримані доходи?

 Наразі нічого не змінилось. Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи: особисто або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації;

А також засобами електронного зв’язку через електронний сервіс в Електронному кабінеті сформувати декларацію  вже частково заповненими даними.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється через офіційний вебпортал ДПС:       https://cabinet.tax.gov.ua.

Питання: Яким чином оподатковуються ПДФО доходи отримані фізичною особою від іншої фізичної особи?

Фізична особа, яка протягом звітного календарного року отримує доходи за надані послуги від іншої фізичної особи, зобов’язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також нарахувати і сплатити до бюджету ПДФО з таких доходів за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотків.

Питання:Чи можна скористатись правом на податкову знижку не заходячи в податкову?

Так, в даний час якраз триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року, для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, і для використання права на податкову знижку.

- На завершення нашої розмови - на що б Ви хотіли звернути увагу слухачів?

Хочу акцентувати увагу, що ми є повністю сучасною та технологічною податковою службою, яка надає якісні та зручні послуги платникам, ефективно адмініструє податки, збори та платежі і виявляє нетерпимість до корупції. Також,  закликаю приєднатися до сторінок податкової служби соціальних мереж Facebook, Youtube та Telegram-канал для можливості своєчасно отримувати актуальну інформацію стосовно податкового законодавства

 На новому рівні налагоджено діалог і комунікацію з бізнесом та громадськістю. У нас єдина мета - створення сприятливих умов для ведення бізнесу, адже успішний бізнес – це наповнені бюджети та стабільна економіка.  

Шановні платники податків, у зв’язку з посиленням карантинних заходів, з метою профілактики, запобігання поширення та мінімізації інфікування коронавірусом Головне управління ДПС у Львівській області наполегливо рекомендує утриматися від відвідування центрів обслуговування платників без нагальної потреби. Особливо, якщо проблему, з якою ви збираєтеся звернутися, можливо вирішити дистанційно (онлайн або поштою).

У разі необхідності кореспонденцію на адресу Головного управління ДПС у Львівській області рекомендуємо надсилати засобами поштового зв’язку на адресу: 79003, м. Львів, вул. Стрийська, 35, або у сканованому вигляді електронною поштою, або через Електронний кабінет.

У невідкладних випадках кореспонденцію можна залишити, дотримуючись вимог індивідуального захисту (маска, рукавиці ), у відповідних ящиках, які розміщені у центрі обслуговування платників.Прийом платників податків здійснюється за попереднім записом виключно для надання невідкладних послуг.

Заздалегідь просимо з розумінням поставитись до ситуації, що склалася, і просимо вибачення за можливі незручності! Будьте свідомими та зайвий раз не наражайте на небезпеку себе та оточення!