Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яким чином здійснюється одноразове декларування активів?

опубліковано 13 вересня 2021 о 16:35

Яворівська  ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області повідомляє, що з 1 вересня 2021 року громадяни України матимуть право задекларувати активи, з яких не були сплачені податки, та таким чином легалізувати їх. Ця можливість надана нормами закону про проведення одноразового добровільного декларування.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування. Декларантами є: фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи, та фізичні особи – нерезиденти України, які на момент отримання об'єкту декларування були резидентами і які є чи були платниками податків.     

Декларація подається до центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну податкову політику, безпосередньо платниками в електронній формі засобами Електронного кабінету.

Згідно з п.п.6.1 п.6 підрозділу 94 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі-ПКУ) в декларації відображається така інформація:

- відомості про декларанта, достатні для його ідентифікації (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або у визначених ПКУ випадках серія та номер паспорта громадянина України);

- відомості про об'єкти декларування;

- ставка та сума збору.

В декларації не зазначається інформація про джерела одержання (набуття) декларантом об'єктів декларування.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація згідно передбачених підрозділом 94 розділу ХХ ПКУ може бути такого типу:

- звітна декларація (подається протягом періоду проведення декларування з 01.09.2021 до 01.09.2022 (п.п.6.2);

- нова звітна ( подається протягом періоду проведення декларування з 01.09.2021 до 01.09.2022 у разі уточнення інформації наведеної у звітній або уточнюючій декларації (п.п.6.3);

- уточнююча декларація (подається після завершення періоду декларування (п.п.6.3).