Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про право громадян на податкову знижку під час «гарячої лінії» у Городоцькій ДПІ

опубліковано 23 вересня 2021 о 09:34

Днями начальником Городоцької державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області Романом Миськівим проведено «гарячу лінію» для  платників податків з актуальних питань права громадян на податкову знижку.

Пропонуємо вашій увазі відповіді на запитання, з якими зверталися платники під час проведення «гарячої лінії».

Доброго дня! Скажіть, будь ласка, який термін повернення податку на доходи фізичних осіб платнику податків внаслідок застосування права на податкову знижку?

Вітаю, відповідно до п.179.8 ст.179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Якщо студент зареєстрований, як приватний підприємець, чи має він право на податкову знижку?

Отримати податкову знижку може лише той платник податків, котрий отримував доходи у вигляді заробітної плати у звітному податковому році. Тобто, суб’єкти господарської діяльності - фізичні особи не можуть скористатися правом на податкову знижку, якщо вони отримують лише доходи від підприємницької діяльності.

Чи має працівник право на податкову знижку за навчання дитини, якщо оплату за навчання здійснювало підприємство, на якому він працює?

Працівник має право тільки у тому випадку, якщо кошти перераховувались із заробітної плати  за дорученням.

Законодавством встановлено, що за договором доручення одна сторона (повірений) зобов’язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії.

У разі якщо підприємство за дорученням працівника (на підставі договору - доручення або довіреності) здійснювало перерахування сум коштів з одержаного ним доходу у вигляді заробітної плати за навчання інших членів сім’ї першого ступеня споріднення (дитини), які не отримували заробітної плати, працівник підприємства може скористатися правом на податкову знижку за їх (своєї дитини) навчання.

Чи може пенсіонер, який оплачує навчання свого онука отримати податкову знижку?

Право на податкову знижку можуть мати лише ті платники податків, котрі протягом минулого року сплачували на користь закладів освіти за своє власне навчання або навчання члена його сім’ї першого ступеня споріднення, котрий не отримує заробітну плату.                                                                     

Відповідно до пп.14.1 ст.14 ПКУ членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Всі ж інші члени сім’ї мають другий ступінь споріднення.

Таким чином, дідусь або бабуся не відносяться до першого ступеня споріднення з онуками, а отже і не мають права на податкову знижку.