Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Жидачівській ДПІ інформують громадян про право на податкову знижку

опубліковано 20 березня 2023 о 11:51

       Працівники  Жидачівської ДПІ проводять робочі зустрічі з платниками податків, під час яких консультують, як подати податкову декларацію про майновий стан і доходи громадянам, які мають право на податкову знижку (граничний термін її подання до 31.12.2023 року).

       Відповідно до ст.166 п.166.3 ПКУ подати декларацію з метою отримання податкової знижки мають право громадяни, які понесли витрати на користь закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

       Тобто, право на отримання податкової знижки мають платник податку або члени сім’ї першого ступеня споріднення(батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені).

       Якщо за навчання студента сплатили особи, які не є членами його сім’ї першого ступеня споріднення (дід, баба та інші особи), вони не мають права на податкову знижку.

       Умовами отримання податкової знижки на навчання є:

-  не бути приватним підприємцем;

- мати громадянство України та реєстраційний номер облікової картки платника податків, крім випадків, коли особа через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття РНОКПП та офіційно повідомила про це і має про це відмітку у паспорті;

-  загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не перевищує суми річного загального оподаткованого доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена на суму страхових внесків.

        Разом з тим, право на податкову знижку має фізична особа-підприємець, яка  одночасно є найманою особою, включно до доходів, одержаних у вигляді заробітної плати протягом звітного податкового року.

        Граничний термін подання податкової декларації на податкову знижку за 2022рік, до 31 грудня 2023 року. Податкову декларацію можна подати як особисто, так і в електронній формі, скориставшись електронним сервісом «Електронний кабінет платника».