Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснюємо суб’єктам господарювання Львівщини переваги використання легальної праці

опубліковано 29 березня 2024 о 13:45

Податківці ДПІ Львівщини проводять низку заходів, спрямованих на запобігання використанню незадекларованої праці. Це дозволяє зменшити ризик недонадходжень коштів до бюджету, та створити добросовісну конкуренцію щодо тих суб’єктів господарювання, які повністю забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників. 

Наймати працівників можуть компанії, приватні підприємці, а також фізичні особи, які беруть на роботу кухарів, нянь, водіїв та ін.  При цьому всі вони стають роботодавцями і мають дотримуватися трудового законодавства.  

Фахівці наголошують, інколи роботодавці укладають з працівниками цивільно-правові угоди, а не трудові. У відносинах працівник – роботодавець має укладатися трудовий договір. Цивільно-правова угода про надання послуг укладається в разі співпраці з незалежним підрядником або особою, яка забезпечує себе роботою самостійно, тобто займається підприємництвом, бізнесом. 

Пам’ятайте, порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців, який складається з трьох основних кроків: 

- укладення трудового договору; 

- оформлення наказу про прийняття на роботу; 

- повідомлення Державної податкової служби. 

Оформлення трудових відносин – це запорука фінансової стабільності бізнесу. До того ж, фінансові ризики і наслідки використання незадекларованої праці значно перевищують витрати, які виникають у разі оформлення трудових відносин із працівниками відповідно до законодавства, - акцентують податківці.