Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо подання звіту неприбутковими організаціями?

опубліковано 07 листопада 2016 о 16:19

1. Щодо подання звіту неприбутковими організаціями?

Відповідно до абзацу четвертого п.46.2 ст.46 Кодексу неприбуткові підприємства, установи та організації, визначені п.133.4 ст.133 цього Кодексу, подають звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної податкової політики, у строки, передбачені для подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

02.08.2016 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 17.06.2016 року №553 ,,Про затвердження форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації” (далі - Звіт).

Неприбуткові організації, які не порушували вимог Кодексу, тобто відповідають вимогам п.133.4 ст.133 Кодексу та внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ і організацій, подають Звіт за базовий звітний (податковий) рік протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. При цьому такі неприбуткові організації Звіт за звітні податкові періоди, що дорівнюють І кварталу, півріччю, трьом кварталам, не подають.

Особливості подання та заповнення Звіту у разі порушення неприбутковими організаціями вимог п.133.4 ст.133 Кодексу визначені пп.133.4.3 п.133.4 ст.133 Кодексу. Такі неприбуткові організації зобов’язані подати Звіт у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду (20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця). Звіт складається за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою, якщо таке визнання відбулось пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення.

Надалі, за період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, до 31 грудня податкового (звітного) року неприбуткові організації зобов’язані щоквартально подавати до контролюючого органу квартальну фінансову звітність і податкову декларацію з податку на прибуток підприємств (з наростаючим підсумком) у термін, визначений пп. 49.18.2 п.49.18 ст.49 Кодексу для квартального звітного (податкового) періоду, та сплачувати податок у термін, встановлений п. 57.1 ст.57 Кодексу.

З наступного податкового (звітного) року такі неприбуткові організації подають фінансову звітність і податкову декларацію з податку на прибуток підприємств та сплачують податок у порядку, встановленому статтями 46, 49, 137 та 57 Кодексу для платників податку на прибуток.

2. Яким нормативним документом потрібно керуватися при складанні податкового звіту в питаннях оподаткування доходів з інших джерел фінансування неприбуткових організацій?

Неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація, що одночасно відповідає вимогам встановленим пп.133.4.1 п.133.4 ст.133 Кодексу.

Згідно з пп.133.4.2 п.133.4 ст.133 Кодексу доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Це означає, що правила, встановлені п.157.11 ст.157 Кодексу в редакції, що діяла до 01.01.2015 року щодо оподаткування податком на прибуток ,,інших доходів” неприбуткових організацій, уже не діють.

02.08.2016 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 17.06.2016 року № 553 ,,Про затвердження форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації” (далі - Звіт).

Відповідно до абз. четвертого п.46.2 ст.46 Кодексу Звіт подається неприбутковими підприємствами, установами, організаціями, які не є платниками податку на прибуток, дотримались вимог п.133.4 ст.133 Кодексу та внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій, у строки, передбачені для подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Тобто, неприбуткові організації, які не порушували вимог Кодексу, подають звіт за базовий податковий (звітний) період – календарний рік протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. При цьому такі неприбуткові організації Звіт за звітні податкові періоди, що дорівнюють І кварталу, півріччю, трьом кварталам, не подають (пп. 49.18.3 п.49.18 ст.49 розділу ІІ Кодексу).

У разі порушення вимог, визначених п.133.4 ст.133 Кодексу, неприбуткова організація зобов’язана подати Звіт у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду (20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця). Звіт складається за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою, якщо таке визнання відбулось пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення.

Відповідно, для неприбуткових організацій у разі порушення вимог п.133.4 ст.133 Кодексу у рядках 2 та 3 заголовної частини Звіту передбачено відмітку про такий особливий звітний (податковий) період ,,Місяць”, який зазначається при поданні Звіту за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення.

У Звіті зазначається сума самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток, яка розраховується за ставкою 18 % від суми коштів, витрачених не за цільовим призначенням, та/або суми доходу (прибутку) або її частини, що були розподілені серед засновників (учасників), членів неприбуткової організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб, та відображається у рядку 6 частини ІІ Звіту.

Слід зауважити, що у разі допущення зазначених порушень неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру і стає платником податку на прибуток на загальних підставах з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення.

Надалі, за період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, до 31 грудня податкового (звітного) року неприбуткова організація зобов’язана щоквартально подавати до контролюючого органу квартальну фінансову звітність і податкову декларацію з податку на прибуток підприємств (з наростаючим підсумком) у термін, визначений пп.49.18.2 п.49.18 ст.49 Кодексу для квартального звітного (податкового) періоду, та сплачувати податок у термін, встановлений п.57.1 ст.57 Кодексу.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає фінансову звітність і податкову декларацію з податку на прибуток підприємств та сплачує податок у порядку, встановленому статтями 46, 49, 137 та 57 Кодексу для платників податку на прибуток.

Частину І Звіту заповнюють всі неприбуткові організації незалежно від того, дотримались вони вимог, визначених п.133.4 ст.133 Кодекс, чи ні.

У рядках 1.1 — 1.16 відображаються доходи, одержані неприбутковими організаціями, а у рядках 2.1 — 2.6 — суми видатків.

При цьому у зазначених рядках показники заповнюються з урахуванням особливості діяльності неприбуткової організації відповідно до закону, що регулює діяльність такої неприбуткової організації.

Рядки 3-6 II частини Звіту заповнюється лише неприбутковими організаціями, які недотримались вимог, визначених п. 133.4 ст.133 Кодексу.

Підпунктом 133.4.4 п.133.4 ст.133 Кодексу визначено, що, якщо контролюючий орган встановить факт використання неприбутковою організацією доходів (прибутків) для цілей інших, ніж передбачені установчими документами, то такі дії є підставою для виключення такої організації з Реєстру. Крім того, такій організації нараховується податкове зобов’язання з податку на прибуток підприємств, штрафні санкції і пеня відповідно до норм цього Кодексу. Податкові зобов’язання, штрафні санкції і пеня нараховуються, починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення.