Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо можливості неприбуткових організацій укладати договори про надання послуг з фізичними особами, засновниками, працівниками та членами таких неприбуткових організацій

опубліковано 15 березня 2017 о 11:21

2. Щодо можливості неприбуткових організацій укладати договори про надання послуг з фізичними особами, засновниками, працівниками та членами таких неприбуткових організацій.

Відносини на умовах договору про надання послуг регулюються нормами Цивільного кодексу України (далі - Цивільний кодекс). Так, відповідно до ст. 901 Цивільного кодексу за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається у процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відносини, які виникають у сфері справляння податків і зборів, регулює Податковий кодекс.

Відповідно до пп. 133.4.6 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу громадські об’єднання можуть бути віднесені до неприбуткових організацій, якщо відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 Кодексу.

Однією із вимог до неприбуткової організації є те, що установчі документи такої організації повинні містити заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб (абз. 3 пп. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу).

Законом України від 06 жовтня 2016 року № 1667-VIII ,,Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій” (далі – Закон № 1667), який набрав чинності з 20 листопада 2016 року, внесено зміни до абз. 3 пп. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу, якими передбачено, що не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених пп. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 Кодексу, а саме видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами.

Обов’язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами (пп. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу).

Тобто доходи (прибутки), отримані неприбутковою організацією від будь якої діяльності, мають використовуватись виключно на реалізацію своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

Згідно з п. 2 частини другої ст. 21 Закону України від 22 березня 2012 року № 4572-VI ,,Про громадські об’єднання”, із змінами та доповненнями, для здійснення своєї мети (цілей) громадське об’єднання має право здійснювати відповідно до закону підприємницьку діяльність безпосередньо, якщо це передбачено статутом громадського об’єднання, або через створені в порядку, передбаченому законом, юридичні особи (товариства, підприємства), якщо така діяльність відповідає меті (цілям) громадського об’єднання та сприяє її досягненню.

Отже, враховуючи зміни, внесені Законом № 1667, не вважаються розподілом доходу (прибутків) виплати неприбуткової організації на користь засновників (учасників), працівників, членів такої організації (у т.ч. на підставі цивільно-правового договору), якщо такі витрати є фінансуванням видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами такої неприбуткової організації.

У разі порушення неприбутковою організацією вищезгаданих законодавчих вимог, вона втрачає статус неприбутковості і сплачує податок на прибуток на загальних умовах.

Відповідно пп. 133.4.3 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу, у разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених цим пунктом, така неприбуткова організація зобов’язана подати у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток. Податкове зобов’язання розраховується, виходячи із суми операції нецільового використання коштів.