Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Право на податкову знижку за користування іпотечним житловим кредитом

опубліковано 26 червня 2024 о 14:07

Головне управління ДПС у Львівській  області інформує, що відповідно до ст. 175 Податкового кодексу України (із змінами, далі – ПКУ) платник податку – резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року. 

Таке право виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла. 

Право на включення до податкової знижки суми, розрахованої згідно з ст. 175 ПКУ надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому, зокрема, збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання. 

Платник податку-резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом при наявності документального підтвердження понесених витрат за звітний податковий період, зокрема: 

-  кредитного договору та нотаріально завіреного договору іпотеки; 

-  відповідних платіжних документів, в яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по-батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів; 

- паспорта платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлений іпотечний житловий кредит.