Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Контрольовані операції та їх оподаткуання у разі порушення принципу «витягнутої руки»

опубліковано 28 лютого 2024 о 15:46

Порядок визначення бази оподаткування під час здійснення контрольованих операцій, умови яких не відповідають принципу «витягнутої руки», встановлено п.п. 141.9-1.3п. 141.9-1 ст. 141 Кодексу.

База оподаткування податком на прибуток підприємств за такими операціями визначається окремо на рівні:

перевищення ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки», над договірною вартістю реалізованого майна (робіт, послуг);

перевищення договірної вартості придбаного майна (робіт, послуг) над ціною, визначеноюза принципом «витягнутої руки».

Якщо сума, визначена як база оподаткування за окремою контрольованою операцією:

була оподаткована податком на доходи нерезидента, то відповідна сума нарахованого (сплаченого) податку на доходи нерезидента зараховується у зменшення суми податку, що підлягає сплаті за такою контрольованою операцією;

у попередніх податкових (звітних) періодах була включена до бази оподаткування, то сума податку, нарахована (сплачена) в попередніх податкових (звітних) періодах на таку суму (її частину), зараховується у зменшення суми податку, що підлягає сплаті за такою контрольованою операцією.

Зазначена база оподаткування за контрольованими операціями оподатковується за ставкою 18 відсотків.

Загальна сума, на яку може бути зменшено податок, не може перевищувати суму такого податку, розраховану за базовою (основною) ставкою від бази оподаткування.

Якщо сума, визначена як база оподаткування за контрольованою операцією, в наступних звітних (податкових) періодах підлягатиме включенню до бази оподаткування за операціями, що підлягають оподаткуванню, така сума враховуватиметься у зменшення бази оподаткування за такими операціями.

Відповідно до п.п. 39.4.1 п. 39.4 ст. 39 Кодексу для цілей податкового контролю за трансфертним ціноутворенням звітним періодом є календарний рік.