Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про проведення превентивної роботи щодо подання платниками Звіту про контрольовані іноземні компанії для юридичних осіб

опубліковано 29 лютого 2024 о 09:08

До 1 березня 2024 року спливає термін для подання Звіту про  контрольовані іноземні компанії для юридичних осіб (далі - Звіт про КІК).

Для цілей податкового контролю за оподаткуванням прибутку контрольованої іноземної компанії (далі - КІК) звітним періодом є календарний рік або інший звітний період КІК, що закінчується протягом календарного року.

Водночас першим звітним роком є 2022 рік, але контролерам КІК встановлено певний перехідний період для підготовки до звітування, який дає можливість юридичним особам, платникам податку на прибуток, подати звіти за 2022 рік одночасно з поданням податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік, а саме, до 1 березня 2024 року за 2022-2023 звітні роки в електронній формі. При цьому штрафні санкції та/або пеня не будуть застосовуватися (пункт 54 підрозлілу 10 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України).

Обов'язковому декларуванню підлягають доходи КІК не тільки на підставі безпосереднього володіння часткою в КІК, але, також при опосередкованому володінні, зокрема через інших осіб, через утворення без статусу юридичної особи, через пов'язаних осіб, та при здійсненні фактичного контролю над юридичною особою.