Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відповіді на запитання платників податків, які надходили на “гарячу лінію” з питань оподаткування місцевих податків

опубліковано 21 березня 2023 о 10:13

До якого контролюючого органу подається податкова декларація - до контролюючого органу за місцем розташування об’єкта оподаткування, чи до Головного управління ДПС у регіоні (заповнення ряд.6 декларації з плати за землю, ряд.4 декларації з податку на майно, ряд.7 декларації з транспортного податку, ряд.7 декларації з туристичного збору, ряд.7 декларації збору за місця для паркування)?

Державна податкова служба в межах заходів зі створення модулю з ведення обліку платежів на рівні головних управлінь ДПС в розрізі територіальних громад здійснює міграцію даних ІКП з рівня ДПІ на рівень головних управлінь ДПС.

Незалежно від цього податкові декларації з місцевих податків і зборів надаються до контролюючих органів за місцем розташування об’єктів оподаткування.

 

Скільки податкових декларацій потрібно надавати, якщо у платника є кілька об’єктів оподаткування?

Якщо об’єкти оподаткування розташовані на території однієї територіальної громади, то до відповідного контролюючого органу подається одна декларація.

Якщо об’єкти оподаткування розташовані на території кількох територіальних громад, які обслуговуються одним контролюючим органом, то до відповідного контролюючого органу надаються декларації/додатки по кількості територіальних громад. Якщо форма декларації має додатки, то до контролюючого органу надається одна декларація та до неї додаються окремі додатки по кожній територіальній громаді.

 

Який код території територіальної громади за місцезнаходженням об’єкта оподаткування має зазначатися (заповнення ряд.7 декларації з плати за землю, заголовна частина додатку 1 та додатку 2 до декларації з податку на майно, ряд.8 декларації з транспортного податку, ряд.2 додатку до декларації з туристичного збору, ряд.2 додатку до декларації збору за місця для паркування)?

У деклараціях зазначається код територіальної громади як органу місцевого самоврядування. 

Звертаємо увагу, що населений пункт є адміністративно-територіальною одиницею і не є органом місцевого самоврядування.

У деклараціях зазначається код за КАТОТТГ території територіальної громади, повноваження якої розповсюджується на адміністративно-територіальні одиниці, на території яких розташовано об’єкти оподаткування. 

Доводимо до відома, що КАТОТТГ – Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затверджений наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 року №290 (у редакції наказу Мінрегіону від 12 січня 2021 року №3), який запроваджений у деклараціях на заміну Класифікатора об’єктів адміністративно– територіального устрою України (КОАТУУ).