Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відповіді на запитання платників податків, які надходили на “гарячу лінію” з питань справляння екологічного податку

опубліковано 23 березня 2023 о 09:45

Чи є платником екологічного податку суб’єкт господарювання, який використовує електрогенератор під час відсутності електроенергії у період воєнного стану?

Не сплачується екологічний податок при використанні електрогенераторів.

За загальними правилами електрогенератори належать до стаціонарних джерел забруднення, а тому екологічний податок з них сплачується (пп. 242.1.1 ПК). Однак щодо установок з кодом УКТ ЗЕД 8502 зроблено тимчасовий виняток – на період під час воєнного стану та 30 днів після його скасування такі установки не вважаються стаціонарними джерелами забруднення (п. 46 підрозд. 5 Перехідних положень ПК, Закон від 13.12.2022 р. № 2836, набув чинності 03.01.2023). Код УКТ ЗЕД 8502 – це  електрогенераторнi установки та обертові електричні перетворювачі.

Згідно зі змінами до згаданого Закону № 2836 не вважаються акцизним складом, а отже, не потребують ліцензії на зберігання пального, приміщення або території, де зберігається пальне, яке використовується виключно для таких електрогенераторів (≤ 2000 л) (п. 47 підрозд. 5 Перехідних положень ПКУ).
 
Як з метою обчислення екологічного податку суб’єкт господарювання визначає обсяги викидів забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення (в т. ч. на підставі яких документів)?

Суб’єкт господарювання самостійно визначає обсяги викидів забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення на підставі матеріалів проведеної інвентаризації викидів, які містять інформацію щодо назв речовин (сполук), що утворюються стаціонарним джерелом забруднення, а також об’ємів викидів, класу небезпечності деяких із них та орієнтовно безпечного рівня впливу речовин (сполук).

При цьому правильність визначення суб’єктами господарювання фактичних обсягів викидів стаціонарними джерелами забруднення належить до компетенції Державної екологічної інспекції України.
 
Чи сплачується екологічний податок за об’єктами оподаткування, що розташовані на територіях бойових дій?

Екологічний податок за об’єктами оподаткування, що розташовані на територіях бойових дій не сплачується. 

Це стосується і тих територій, де велися бойові дії, а також територій, які тимчасово окуповані Росією. Таке звільнення тимчасове та діє з 01 січня 2022 року по 31 грудня року, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан (див. п. 69.16 підрозд. 10 Перехідних положень ПК). При цьому податок не нараховується та не сплачується. 

Таким чином, звільнення поширюється на весь 2023 рік. Перелік таких територій можна знайти на сайті Мінрегіону.