Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Об’єкт та ставки оподаткування податком на нерухомість у 2024 році

опубліковано 27 червня 2024 о 09:10

У Головному управлінні ДПС у Львівській області інформували, що об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об’єкти житлової нерухомості:  квартири понад 60 кв м і будинки понад 120 кв м, а також квартири і будинки, якщо їхня площа перевищує 180 кв. м. Так, наприклад, у фізичної особи перебуває у власності квартира загальною площею 70 кв м, то сплачувати необхідно за 10 кв м надлишкової площі. Окрім цього, якщо у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, житлові будинки, площа яких перевищує 500 кв. м і квартири, площа яких перевищує 300 кв. м, сума податку додатково оподатковуються фіксованою ставкою у розмірі 25 тисяч гривень.

У поточному році по фізичних особах податок нараховується на майно, яке перебувало у власності фізичних осіб у звітному 2023 році. Відповідно і ставка податку розраховується  виходячи із мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2023 року, яка складала 6 700 гривень. Проілюструємо на прикладі Львівської міської територіальної громади (адже, як відомо, ставки цього податку встановлюють органи місцевого самоврядування в залежності від типу об’єктів та їхнього місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5% за 1 кв. метр) ставка податку для житлової нерухомості - 1 відсоток до мінімальної заробітної плати або 67,0 гривень. У випадку, якщо площа квартири - 70 кв м, то сума податку на нерухоме майно становитиме 670 грн (10 кв. м х 67,0 гривень).

Нагадаємо, що щороку до 1 липня платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та земельного податку надсилаються (вручаються) за місцем податкової адреси податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку.

Обов’язок щодо сплати податку на майно виникає у фізичних осіб протягом 60 календарних днів з моменту вручення (отримання) повідомлення.

 

 

 

 

Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/kontakti//

Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/tax.lviv

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: https://t.me/tax_service_Lviv   

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».