Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Пріоритетом для будь-якої держави має бути дотримання прав і свобод людини

опубліковано 10 грудня 2019 о 10:53

В рамках проведення Всеукраїнського тижня права,  Дрогобицьким управлінням ГУ ДПС у Львівській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» із заступником начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Дрогобицького управління Орестом Бокачем на тему питань реалізації та захисту прав людини, зокрема соціально незахищених верств населення, учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб та постраждалих внаслідок зазначеної операції.

 Відповіді на цікаві запитання пропонуємо вашій увазі.

Якими законодавчими актами передбачено забезпечення прав і свобод людини, зокрема захист прав та інтересів учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил  та членів їх сімей?

У зв’язку з проведенням на сході України  бойових дій питання захисту прав учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб та постраждалих внаслідок зазначеної операції на сьогоднішній день є одним із найважливіших напрямків діяльності держави.

На сьогоднішній день чинним законодавством передбачено чимало актів, які в різній мірі передбачають захист прав та інтересів, надання матеріальної допомоги, пільг та інше соціальне забезпечення учасникам антитерористичної операції/операції об’єднаних сил  та членам їх сімей.

Указом Президента України від 25.08.15 № 501/2015 затверджено  Національну стратегію у сфері прав людини, прийняття якої зумовлено необхідністю вдосконалення діяльності держави щодо утвердження та забезпечення прав і свобод людини, створення дієвого механізму захисту в Україні прав і свобод людини, вирішення системних проблем у зазначеній сфері.

Яким нормативно-правовим актом регулюється статус учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил як учасників бойових дій?

Основним нормативно-правовим актом який регулює дане питання, є Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», відповідно до якого учасників антитерористичної операції АТО/операції об’єднаних сил  було прирівняно до учасників бойових дій. Пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняних до них, встановлені ст.12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту від 22.10.1993 року.

Законодавчі акти, якими передбачено питання соціального захисту учасників Революції Гідності, членів сімей Героїв Небесної Сотні та загиблих учасників антитерористичної операції ?

Питання соціального захисту учасників антитерористичної операції, учасників Революції Гідності, членів сімей Героїв Небесної Сотні та загиблих учасників антитерористичної операції регулюються також Указом Президента України "Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції" від 18 березня 2015 року № 150/2015, Кодексом законів про працю України, законами України "Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей", "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист", "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", "Про реабілітацію інвалідів в Україні", "Про відпустки" та іншими нормативними актами.

Якими правовими актами встановлюються гарантії дотримання прав, свобод та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб?

Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» встановлюються гарантії дотримання прав, свобод та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб. Цей закон був визнаний міжнародними організаціями та українськими правозахисниками як прогресивний і такий, що відповідає міжнародним стандартам у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Відповідно до ст. 1 зазначеного закону, внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, який постійно проживає в Україні, якого змусили або який самостійно покинув своє місце проживання  у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, масових порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру. Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Також, чинним законодавством України внутрішньо переміщеним особам надано можливість отримання різних видів соціальних допомог, пенсій та інших соціальних виплат за місцем фактичного проживання.