Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості кампанії декларування доходів 2020 під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 21 травня 2020 о 10:37

Напередодні у Дрогобицькому управлінні відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» із заступником начальника управління – начальником відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Дрогобицького управління Головного управління ДПС у Львівській області Олегом Кручаєм на тему: «Особливості декларування доходів громадян, отриманих у 2019 році». Під час розмови із додзвонювачами обговорено найбільш актуальні питання, пов’язані з декларуванням доходів громадян, термінами та способами подання декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларації), а саме:

Питання : Що необхідно для подання Декларацій в електронній формі ?

Відповідь. Для подання податкових декларацій в електронній формі у режимі онлайн необхідно насамперед отримати електронний цифровий підпис (так званий електронний ключ), який видається Акредитованими центрами сертифікації ключів. Перелік таких центрів можна знайти у відкритій частині «Електронного кабінету». Потім необхідно авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа в «Електронному кабінеті», отримати відомості про доходи з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків. Після отримання відповіді від ДПС слід перейти до заповнення Декларації.

Питання : Куди подається податкова декларація про майновий стан і доходи та в який термін?

Відповідь. Фізична особа — платник податку подає декларацію за звітний податковий період у встановлені Кодексом строки до контролюючого органу за своєю податковою адресою, тобто за місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку в контролюючому органі. 

Відповідно до змін, запроваджених Законом України від 17.03.2020 №533-IX, громадяни мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік до 1 липня 2020 року. Тобто, останній день подання декларації – 30 червня 2020 року. Податкові зобов’язання, визначені фізичними особами у таких деклараціях, мають бути сплачені до 1 жовтня 2020 року.

Також нагадуємо про можливість подання декларацій в електронній формі у режимі онлайн через Електронний кабінет платника.

Питання: Чи можна отримати кваліфіковану допомогу при заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи у режимі онлайн?

Відповідь. При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про доходи та про майно, наявних в податковій.

Інформацію про порядок декларування доходів можна отримати на офіційному вебсайті ДПС України, на сторінці Головного управління ДПС у Львівській областіі, де створено окремий розділ «Деклараційна кампанія — 2020». Тут можна переглянути всі необхідні нормативно-правові акти, знайти форму річної декларації, зразок її заповнення тощо.

Питання: Якщо фізична особа є платником єдиного податку, чи можна подати декларацію на отримання податкової знижки?

Відповідь. Однією з умов отримання права на податкову знижку є те, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу, нарахованого як заробітна плата (заробітна плата виплачуються у зв’язку з відносинами трудового найму).

Фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування та платник єдиного податку не має право на податкову знижку щодо доходів, одержаних ними від підприємницької діяльності.

Право на податкову знижку має тільки фізична особа - підприємець на загальній системі оподаткування та платник єдиного податку, що є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.