Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ви запитували – ми відповідаємо

опубліковано 18 червня 2021 о 14:33

В Перемишлянській  ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо актуальних питань оподаткування платників податків та застосування касових апаратів. На запитання платників відповідав в.о. начальника інспекції Віталій Лазоренко.

Як новоствореній юридичній особі подати до контролюючого органу інформацію про головного бухгалтера?

Згідно з пунктом 66.4 статті 66 Податкового кодексу та пунктом 9.3 розділу IX Порядку №1588 юридичні особи та відокремлені підрозділи юросіб зобов’язані подати відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського або податкового обліку до контролюючого органу у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників, шляхом подання заяви за ф. № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку». При подані відповідної заяви заповнюються 1, 2, 4 та 10 розділи,  інформація про засновників не подається.

Відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, також оновлюються контролюючими органами у Єдиному банку даних юридичних осіб на підставі реєстраційної заяви платника ПДВ, якщо така заява була подана в один із способів, визначених п. 183.7 ст. 183 Податкового кодексу, та задоволена контролюючим органом. У цьому разі платник податків звільняється від подання до контролюючого органу заяви за ф. № 1-ОПП у зв’язку із зміною відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи.

Платники податків можуть подати заяву за ф. № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

З якого віку фізична особа може зареєструватися підприємцем?

Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі після досягнення нею 16-річчя, якщо вона має бажання займатися підприємницькою діяльністю. Це передбачено частиною третьою ст. 35 Цивільного кодексу України.

Проте, в такому випадку, для проведення державної реєстрації підприємцем, громадянам, які ще не досягли повноліття,  необхідно отримати письмову згоду на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування.

Слід врахувати, що з моменту реєстрації підприємцем, така молода людина набуває повної цивільної дієздатності та несе відповідальність за провадження підприємницької діяльності.

Здійснити реєстрацію фізичної особи-підприємця можна в кілька способів:

звернутися з заявою до Центру надання адміністративних послуг;

скористатися послугою нотаріуса;

скористатися офіційним електронним додатком «Дія».

В який термін потрібно написати заяву на відпустку платнику єдиного податку ?

Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік, на час відпустки.

Звільнення від сплати єдиного податку платники можуть отримати за умови подання заяви до органу податкової служби за місцем реєстрації, де вказано обраний період щорічної відпустки. Заява підприємця подається  в довільній формі.

Платники єдиного податку 1 та 2 груп сплачують податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця – (п.295.1 ПКУ). Нарахування авансових внесків для таких платників єдиного податку здійснюється податковими  органами на підставі поданої ними заяви, зокрема щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви стосовно періоду щорічної відпустки (п.295.2 ПКУ). З метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів рекомендуємо подавати до контролюючих органів заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки.

Платники єдиного податку є ще й платниками єдиного соціального внеску. Чинним законодавством не передбачено пільг щодо його сплати на час відпустки.

Фізичні особи-підприємці можуть подати заяву і без відвідування контролюючого органу ДПС за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет платника», скориставшись меню «Листування з ДПС» приватної його частини, де платники мають можливість направити документ до ДПС.

Чи можна отримати інформацію про дату реєстрації РРО, книги обліку розрахункових операцій?

На офіційному вебпорталі Державної служби України у відкритій частині Електронного кабінету в меню «Реєстри» у вкладках:

«Інформація про РРО» – суб’єкт господарювання може отримати інформацію про всі зареєстровані реєстратори розрахункових операцій та програмні РРО, шляхом пошуку за їх даними;

«Інформація про книги ОРО» – суб’єкт господарювання може отримати інформацію про зареєстровані книги обліку розрахункових операцій, шляхом пошуку за їх даними.