Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Трускавецькій ДПІ обговорили питання одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб

опубліковано 20 жовтня 2021 о 12:44

З метою залучення платників до сервісу «Електронний кабінет» заступником начальника Трускавецької ДПІ Пещук Світланою 19 жовтня 2021 року в приміщенні центру обслуговування платників проведено роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарювання щодо переваг подання податкової звітності та листування з ДПІ засобами телекомунікаційного зв’язку. Також при спілкуванні обговорили питання щодо особливостей застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб. Так, було роз’яснено:

Що таке одноразове добровільне декларування доходів фізичних осіб?

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування - це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

В які терміни подається декларація для можливості використання податкової амністії, та в які терміни сплачуються податки?

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Відповідно до п. 12 підрозділу 9 прим. 4  розділу ХХ Податкового кодексу сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.  У разі вибору декларантом у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом: першого платежу - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації; другого платежу - до 1 листопада 2023 року; третього платежу - до 1 листопада 2024 року.

Що необхідно задекларувати (об’єкт декларування)?

Активи з яких не були сплачені податки:

Валютні цінності, крім коштів у готівковій формі, нерухоме та рухоме майно,частки (паї) у майні юридичних осіб або в утвореннях без статусу юридичних осіб, цінні папери та фінансові інструменти, права на отримання дивідендів, процентів та інші активі фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщенні на рахунках та майнові права, що належать декларанту або з яких отримуються доходи на підставі договору про управління майном чи іншого аналогічного правочину та не сплачує власнику такого частину належного власнику доходу.

Які ставки спеціального збору?

- 5 % валютні цінності, розміщенні на рахунках у банках України (відкриті зі спеціальним режимом) та активів, що зареєстровані в Україні, крім ОВГЗ;

-  9 % валютні цінності, розміщені за кордоном;

- 2,5 % номінальна вартість ОВГЗ з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних у період з 01.01.2021 до 20.06.2022 до подання спеціальної декларації;

- 18% у разі порушення умов розміщення валютних цінностей, відсутності відповідного документа, що підтверджує право вимоги, відсутності договору позики (нараховується при камеральній перевірці).