Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Подання декларації з добровільного декларування - це можливість кожного з громадян цивілізовано легалізувати свої активи

опубліковано 20 жовтня 2021 о 13:20

З 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року громадяни мають можливість задекларувати активи, отримані за рахунок доходів, податки з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі до 1 січня 2021 року. Про це проінформував  представників ЗМІ начальник інспекції Ігор Дяків.

Об’єктами декларування можуть бути: активів валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), цінні папери, рухоме та нерухоме майно, зокрема об'єкти незавершеного будівництва, частки у майні юридичних осіб, які знаходяться в Україні чи за кордоном. При цьому не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Із задекларованих активів громадянину необхідно буде сплатити збір, зокрема, 5 % щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні; 9 % щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном; 2,5 % щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 01 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Подання декларації з одноразового (спеціального) декларування є добровільним, і це є можливість кожного з громадян цивілізовано легалізувати свої активи, які були приховані від оподаткування та відповідно сплатити до бюджету податок.