Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи декларувати об’єкти нерухомого майна, що перебувають у спільній власності?

опубліковано 24 листопада 2021 о 11:02

На запитання платників податків щодо одноразового спеціального декларування нерухомості відповідав під час сеансу телефонного зв’язку  “гаряча лінія” начальник  Дрогобицької  ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Руслан Корж.

Чи потрібно відображати в одноразовій добровільній декларації об’єкти нерухомого майна, площі яких перевищують граничні норми, що не підлягають декларуванню,  але нерухомість було придбано за кошти, з яких попередньо сплачені усі податки та збори?

Якщо фізична особа має у власності об’єкти нерухомого майна, які були придбані за рахунок коштів з яких були сплачені усі податки та збори, передбачені нормами чинного законодавства, то обов’язку щодо відображення таких об’єктів у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації у такого декларанта не виникає, незалежно від того, що площа зазначених об’єктів перевищує норми, визначені пунктом 10 підрозділу 9 прим. 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Чи є об’єктом одноразового (спеціального) добровільного декларування житловий будинок, який перебуває у спільній сумісній або спільній частковій власності кількох осіб?

Якщо об’єкт нерухомого майна у вигляді  житлового будинку чи кількох будинків, що належать фізичній особі на праві власності, загальна площа яких сукупно перевищує 240 кв. м., в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності, і знаходяться на території України або за її межами, станом на дату подання Декларації були набуті такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх отримання оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, то такий об’єкт майна може бути об’єктом одноразового (спеціального) добровільного декларування. При цьому фізична особа самостійно приймає рішення щодо визначення активів, які будуть зазначені нею у Декларації.