Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інформаційна кампанія_РРО/ПРРО: з підприємцями у форматі запитання-відповіді під час гарячої лінії

опубліковано 27 січня 2022 о 10:26

Під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» з фізичними особами-підприємцями заступник начальника Сколівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Галина ЧОБИЧ надала кваліфіковані відповіді на запитання щодо застосування РРО/ПРРО.

Найбільш важливими для платників виявились консультації з таких питань як момент вибиття чека продавцем у разі післясплати покупцем за отриманий товар через «Нову пошту», як правильно вести облік товарних запасів, як вибити незакінчений чек через РРО/ПРРО у разі часткової оплати, про штрафи за неправильне відкриття/закриття зміни, як вести звітність, кому потрібно вести РК і КОРО.

У ході відповідей на ці та інші запитання в загальному платників повідомлено про таке:

З 01 січня 2022 року застосування РРО та/або ПРРО стало обов’язковим для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку другої-четвертої груп. Відповідно до вимог п.296.10 ст.296 ПК України РРО або ПРРО не зобов’язані застосовувати лише платники єдиного податку першої групи.

Правові відносини у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій регулюються Законом України від 06 липня 1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Платник може придбати апаратний РРО або користуватись ПРРО, встановивши безкоштовне програмне рішення ДПС. РРО/ПРРО можна зареєструвати в контролюючих органах в режимі онлайн за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника податків», подавши заяву за формою №1-РРО або №1-ПРРО.

Крім того, платників проінформовано про Порядок ведення обліку товарних запасів для підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом МФУ від 03.09.2021 № 496 та поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, які відповідно до Закону № 265 зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об’єкті) такого ФОП. Форма ведення обліку товарних запасів визначена додатком до Порядку № 496.

Також платникам нагадали про можливість до 01 вересня 2022 року подати одноразову добровільну декларацію, розповівши які саме фізичні особи можуть бути та які не можуть бути декларантами одноразового декларування, а також які активи слід декларувати та які відомості слід зазначати в одноразовій спеціальній декларації, ставки та строки сплати збору з одноразового добровільного декларування, можливість сплати частинами.

Кожного платника повідомили про нову форму річної податкової декларації про майновий стан та доходи за 2021 рік, зазначивши, що її можна подати за допомогою електронного сервісу «Декларація про майновий стан і доходи» на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті (розділ «ЕК для громадян»).