Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» в Трускавецькій ДПІ щодо одноразового добровільного декларування фізичними особами належних їм активів

опубліковано 23 лютого 2022 о 14:18

Нещодавно Трускавецькою ДПІ ГУ ДПС у Львівській області було проведено «гарячу лінію» на тему: «Застосування положень Податкового кодексу України щодо одноразового добровільного декларування фізичними особами належних їм активів». На запитання відповіді надавала начальник  Трускавецької ДПІ  Олександра ЯВОРСЬКА.

1. Хто може скористатися добровільним декларуванням та хто не може бути декларантом?

Скористатися одноразовим добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому  числі само зайняті особи, а також фізичні особи, які не є  резидентами України за певних умов.

Заборонено подавати декларацію:

- неповнолітнім та недієздатним особам;

- особам, які у період з 2005 року  подавали декларацію відповідно до антикорупційного законодавства;

- особам, до яких застосовані спеціальні економічні та інші заходи ( санкції).

2. Чи повинна подавати одноразову добровільну декларацію фізична особа, яка отримала у спадок (подарунок) рухоме або нерухоме  майно від члена сім’ї першого або другого споріднення?

У разі, якщо об’єкти рухомого або нерухомого майна отримуються декларантом у спадок або як дарунок від члена  сім’ї  першого або другого ступеня споріднення, то обов’язку щодо подання одноразової добровільної декларації у такого платника не виникає (за умови відсутності інших підстав для подання такої декларації).

3. Яким чином декларант може скористатися правом одноразового добровільного декларування, у разі наявності у нього  коштів у національній та іноземній валютах у готівковій формі?

Декларант, який  бажає задекларувати кошти в національній  та іноземній валютах у готівковій формі, повинен до подання  одноразової добровільної декларації розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України.  

4. Чи повинен декларант відкривати у банку  поточний рахунок із спеціальним режимом, якщо кошти, які він бажає задекларувати, вже розміщені у банку?

Положення Податкового Кодексу, яким передбачено обов’язок  декларанта відкривати спеціальний  рахунок в банку, поширюються  виключно на кошти у готівковій формі (в національній та іноземній валютах). Отже, дані  вимоги не застосовуються до коштів, які вже розміщені декларантом на поточних рахунках у банку.