Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ви запитували –ми відповідаємо

опубліковано 23 лютого 2022 о 14:46

В Бродівській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо особливостей декларування доходів та активів громадян,  застосування касових апаратів. На запитання платників відповідала  начальниця ДПІ Ганна Богуцька.

 

Які активи не декларуються у рамках податкової амністії?

Кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування активі громадян триває до 01 вересня 2022 року. Це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених як на території України, так за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані шляхом доходів, що підлягали оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки та збори.

У рамках податкової амністії  фізичні особи можуть не декларувати наступні активи:

- активи сумарна вартість яких не перевищує 400000 гривень станом на дату завершення періоду дії податкової амністії;

- нерухоме майно, розташоване на території України, яке станом на дату завершення періоду дії податкової амністії належало фізичній особі на праві власності в обсязі:

- квартира загальною площею, яка не перевищує 120 квадратних метрів, або житловий будинок загальною площею, яка не перевищує 240 квадратних метрів;

- нежитлові будівлі некомерційного призначення загальною площею, яка не перевищує 60 квадратних метрів;

- земельні ділянки, сукупний розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі (приватизації) за статтею 121 Земельного кодексу України;

- один транспортний засіб особистого використання (крім легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна 3000 куб. см і більше та/або середньоринковою вартістю понад 400000 гривень, мотоцикла з об’ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см, літака, гелікоптера, яхти, катера).

 

 

Чи має право фізична особа на податкову знижку, якщо роботодавець утримав, але не перерахував  податок на доходи фізичних осіб до бюджету?

 

Для розрахунку сум податку на доходи фізичних осіб, які підлягають поверненню платнику податку з бюджету у зв’язку з реалізацією ним права на податкову знижку, застосовується сума сплаченого, тобто зарахованого до відповідного бюджету податку на доходи фізичних осіб, а не нарахованого (утриманого) податковим агентом.

 Фізична особа не має права на податкову знижку, якщо податковий агент утримав, але не перерахував податок на доходи фізичних осіб до бюджету.

  (утриманого) податковим агентом.

 

Чи потрібно застосовувати РРО при продажу основних засобів?

 

У разі продажу основних засобів (основних фондів) за готівкові кошти, які вилучені з активів (списані з балансу) внаслідок їх продажу і які згідно бухгалтерського обліку обліковувались на рахунку 10 «Основні засоби», суб’єкти господарювання можуть проводити такі розрахунки у касах таких суб’єктів з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником, підпис яких може бути засвідчений відбитком печатки цієї/цього установи/підприємства (використання печатки не є обов’язковим), або у безготівковій формі через банківські установи. 

Актуальна інформація щодо застосування РРО розміщена на субсайті ДПС у банері «Програмні РРО».