Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яворівська ДПІ: Сплата ЄСВ під час воєнного стану

опубліковано 05 липня 2022 о 10:03

У Яворівській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області 30 червня відбулася чергова зустріч з платником податків, під час якої обговорили питання сплати ЄСВ під час воєнного стану.

Відмічено, що з 1 березня 2022 року до кінця воєнного стану та протягом 12 місяців після скасування воєнного стану фізичні особи підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний соціальний внесок. Розрахунок ЄСВ в податковій звітності за цей період не заповнюється. Також мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу:

- ФОП, які належать до 2-ї та 3-ї групи; 

- юридичні особи, які належать до 3-ї групи. 

Однак, приймаючи рішення щодо використання наданої державою можливості впродовж певного часу не сплачувати єдиний внесок, необхідно пам’ятати, що відповідні періоди роботи не будуть зараховані до страхового стажу для призначення пенсії в майбутньому.

Звертаємо увагу, що відповідно до вимог чинного законодавства, до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди діяльності, за які повністю сплачені страхові внески. Розмір щомісячного внеску не має бути меншим за встановлений законом мінімальний (з 01.01.2022 – 1430 грн).