Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про обов’язок застосування касових апаратів та можливість декларування активів розповіли посадовці Пустомитівської ДПІ

опубліковано 05 серпня 2022 о 10:17

У приміщенні Пустомитівської ДПІ відбулася чергова  зустріч  щодо обговорення питання одноразового (спеціального) добровільного декларування, яке стартувало з 1 вересня 2021 року.

Фахівці ДПІ проінформували, що громадяни України, які мають активи, що не були оподатковані належним чином, можуть добровільно пройти одноразове (спеціальне) декларування, сплатити одноразовий збір та легалізувати такі активи. Податкова амністія розповсюджується, зокрема, на такі активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, рухомого та нерухомого майна в Україні та за кордоном.

Ця можливість надана нормами Закону України від 15.07.2021 № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору  до бюджету».

Декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування.

Під час зустрічі платникам податків, які відвідують центр обслуговування платників Пустомитівської ДПІ, розповіли також і про обов’язок застосування касових апаратів під час здійснення підприємцями – платниками єдиного податку ІІ – ІV групи, готівкових розрахунків з покупцями.

При цьому фахівці звернули увагу присутніх, що при здійсненні роздрібної торгівлі на території села та селища товарами, підприємці, які не торгують підакцизними товарами, можуть проводити розрахункові операції без застосування РРО чи програмних РРО. Однак, такі суб’єкти господарювання повинні використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

Також  зауважили, що не застосовується обов’язок використання РРО чи ПРРО до платників єдиного податку І групи, а також не зобов’язані застосовувати РРО суб’єкти господарювання, які отримують кошти виключно на поточний рахунок за реквізитами IBAN.