Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

“Гаряча лінія” в Бориславській ДПІ на тему: «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування фізичними особами належних їм активів»

опубліковано 22 вересня 2022 о 14:54

З метою надання роз`яснень щодо законодавчо встановлених норм в одноразовому декларуванні активів громадян, в Бориславською ДПІ постійно проводяться заходи у вигляді сеансів телефонного зв`язку «гаряча лінія», семінарів, зустрічей.

Так, під час чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування фізичними особами належних їм активів», на запитання платників податків відповідав  Павло Хохун –начальникБориславської ДПІ.

 

Пропонуємо добірку запитань-відповідей згаданої тематики.

Які активи можна не декларувати?

 

Ті, з яких сплачено податки і збори, навіть якщо особа не використала своє право на подання одноразової добровільної декларації, зокрема:

активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. грн на дату завершення одноразового добровільного декларування;

квартира чи квартири, загальна площа яких не перевищує сукупно 120 кв. м або майнові права на такі квартири у багатоквартирному житловому будинку незавершеного будівництва, підтверджені відповідними документами;

житлові будинки або об’єкти незавершеного будівництва, загальна площа яких не перевищує 240 кв. м за умови наявності у фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення;

об’єкти нежитлової нерухомості, загальна площа яких не перевищує60 кв. м;

земельні ділянки, сукупний розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу (не більше 0,01 –2,0 гектарівзалежно від призначення земельної ділянки);

один транспортний засіб особистого некомерційного використання.

Чи проводяться перевірки одноразових (спеціальних) добровільних декларацій?

Здійснюватиметься лише камеральна перевірка у спеціальному порядку (виявлення арифметичних та логічних помилок) протягом 60 календарних днів, які настають за днем подання декларації. Якщо контролюючий орган виявить помилку, декларанту буде надіслано повідомлення, після отримання якого декларант матиме 20 календарних днів, аби подати уточнюючу декларацію. Таким чином, податковими органами не проводяться документальні перевірки.

Чи має право декларант, який виявив бажання скористатися правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, уповноважити іншу особу на підставі укладеного договору доручення подати таку декларацію?

Одноразову (спеціальну) добровільну декларацію декларант має подати особисто в електронній формі.