Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Львівській ДПІ відбулася зустріч з платниками податків

опубліковано 28 листопада 2022 о 10:35

Днями за участі старшого державного інспектора відділу податкових сервісів та звітності Львівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Оксани Чепіль відбулася зустріч для платників податків на тему «Про новації податкового законодавства в умовах воєнного стану».

Оксана Чепіль роз'яснили учасникам заходу, що з 01 січня 2022 року застосування РРО платниками єдиного податку другої – четвертої груп стало обов’язковим і всі підприємці, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, які здійснюють розрахунки за товар готівкою або за допомогою платіжних карток зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО, відповідно повинні видавати фіскальні чеки покупцям.

Також фахівець наголосила на перевагах застосування ПРРО, зазначивши, що безкоштовною є не тільки сама програма, але і її підтримка. Програмне забезпечення можна завантажити з сайту ДПС на смартфон, планшет, комп’ютер чи будь-який інший гаджет, який має операційну систему та підключення до Інтернет.

Крім того, податківка пояснила платникам, які цікавилися, питання щодо отримання податкової знижки для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання. Вони пояснила, що це - документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

Також, Оксана Чепіль інформувала про право громадян України подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію  із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Інформувала суб’єктів господарювання про зміни, передбачені Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо збалансованості бюджетних надходжень».

З метою недопущення розповсюдження гострої респіраторної вірусної хвороби CОVID-19, Львівська ДПІ  нагадує про можливість взаємодії з органами податкової служби засобами  сервісу ДПС “Електронний кабінет». 

Так, не відвідуючи податкову та маючи кваліфікований електронний підпис, платники податків можуть подати заяву, надати до контролюючого органу будь — яку звітність.

Наприкінці зустрічі присутні отримали відповіді на питання.