Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Перемишлянська ДПІ: Відповідаємо на запитання платників податків

опубліковано 08 березня 2023 о 10:49

Про актуальні питання оподаткування доходів громадян та новації податкового законодавства йшлося під час проведеного сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» в  Перемишлянській ДПІ. З платниками спілкувався начальник інспекції Ігор Дяків.

- Коли звітувати підприємцю, який подав заяву на сплату єдиного податку за ставкою 2 відс в середині місяця?

Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду.  

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування за ставкою 2 відсотки, вважаються платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.  

Першим звітним (податковим) періодом для фізичної особи – підприємця, яка обрала спрощену систему за ставкою 2 відсотки в середині податкового (звітного) місяця, буде місяць, в якому відбулася її реєстрація платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки.  

- Яким чином оподатковується дохід, отриманий від продажу рухомого майна  нерезидентом?

Відповідно до п. 173.6 ст. 173 Податкового кодексу дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого майна, що здійснюються фізичними особами – нерезидентами, оподатковується ПДФО  в порядку, встановленому для резидентів, за ставкою, визначеною у п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 відс) та військовим збором за ставкою 1,5 відс.