Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Реєстрація та перереєстраці КОРО та РК

опубліковано 09 березня 2023 о 16:28

09 березня 2023 року  в  приміщені  ЦОП  Бориславської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області відбувся тренінг з платниками податків  на тему: «Реєстрація та перереєстраці КОРО та РК» .

 

Надаємо увазі читачів найцікавішу підбірку запитань - відповідей на дану тематику.

 

1.Яким чином здійснюється реєстрація КОРО на господарську одиницю?

Пунктом 2 глави 1 розд. II Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 із змінами та доповненнями (далі – Порядок), встановлено, що реєстрація КОРО здійснюється в контролюючому органі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.Суб’єкт господарювання, який є платником податку на прибуток, може реєструвати КОРО за місцезнаходженням своїх відокремлених підрозділів, які розташовані на території іншої, ніж такий суб’єкт, територіальної громади.Національні оператори можуть реєструвати КОРО за місцезнаходженням своїх відокремлених підрозділів або господарських одиниць, де будуть використовуватися КОРО

2.Як здійснюється реєстрація розрахункових книжок?
При реєстрації кожну розрахункову книжку, що подається на реєстрацію, необхідно встановити засіб контролю таким чином, щоб унеможливити розкріплення книжки без порушення цілісності засобу контролю. 

Реєстрація першої розрахункової книжки в контролюючому органі відбувається одночасно з реєстрацією книги обліку розрахункових операцій на окрему господарську одиницю або на реєстратор розрахункових операцій, другої та наступних – на підставі заяви про реєстрацію книги обліку розрахункових операцій та/або розрахункової книжки за ф. № 1-КОРО (ідентифікатор J/F1311304). 

Датою реєстрації першої розрахункової книжки є дата реєстрації книги обліку розрахункових операцій. 

Після реєстрації суб’єкт господарювання заповнює рядки реєстраційної сторінки РК (номер книжки, дата реєстрації, найменування контролюючого органу, серія та номер першого бланка, кількість бланків, номер установленого засобу контролю), після чого розрахункова книжка вважається зареєстрованою. 

При реєстрації розрахункової книжки присвоюється номер, який складається з фіскального номера першої книги обліку розрахункових операцій та проставленого через дріб порядкового номера такої розрахункової книжки і літери «к». При реєстрації розрахункової книжки, що складається зі спрощених розрахункових квитанцій, до номера розрахункової книжки додається літера «с» 

3.Перереєстрації КОРО на РРО: чи потрібно подавати заяву за формою 1-КОРО у разі внесення змін до версії внутрішнього програмного забезпечення?
Відповідно до пункту 2 глави 3 розділу II Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 (зі змінами та доповненнями, далі – Наказ № 547), у разі зміни даних суб’єкта господарювання, зокрема, щодо версії внутрішнього програмного забезпечення реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО), суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання протягом п’яти робочих днів, що настають за днем, коли виникли зміни або інші підстави для заміни реєстраційного посвідчення, подає до контролюючого органу за місцем реєстрації РРО: 

заяву про реєстрацію РРО за формою № 1-РРО (далі – реєстраційна заява за формою № 1-РРО) з позначкою «Перереєстрація» із зазначенням причини перереєстрації; 

реєстраційне посвідчення. 

Пунктами 1–4 глави 2 розділу II Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого Наказом № 547 (далі – Порядок), встановлено порядок перереєстрації книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО). 

Зокрема згідно з пунктом 1 глави 2 розділу II Порядку, у разі зміни даних суб’єкта господарювання, зокрема, щодо версії внутрішнього програмного забезпечення РРО, суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання здійснює перереєстрацію КОРО. 

Разом з тим, на сьогодні реалізовано можливість автоматичної перереєстрації всіх КОРО на РРО у випадку перереєстрації РРО відповідно до підпунктів 1–4 глави 3 розділу II Порядку.