Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Трускавецька ДПІ інформує про декларування доходів громадян та інші питання податкового законодавства

опубліковано 16 березня 2023 о 08:36

Днями в Трускавецькій ДПІ начальник Олександра ЯВОРСЬКА провела зустріч з платниками податків щодо декларування доходів громадян, отриманих у 2022 році.

Під час зустрічі керівник інспекції розповіла, які доходи підлягають обов’язковому декларуванню, яка ставка застосовується при оподаткуванні доходів, які терміни подання декларації і терміни сплати нарахованого податку.

Олександра ЯВОРСЬКА звернула увагу на те, що громадяни можуть повернути собі частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати минулого податкового року, скориставшись правом на податкову знижку. 

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено положеннями статті 166 Податкового кодексу. Зокрема, якщо громадяни сплачували протягом року: 

-  за навчання закладам освіти за себе або членів сім’ї першого ступеня споріднення; 

-  проценти за іпотечним житловим кредитом; 

- суму страхових внесків, премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський депозитний рахунок, на пенсійні вклади за себе або членів своєї сім’ї; 

- на будівництво (придбання) доступного житла; 

- оплату вартості державних послуг, пов’язаних з всиновленням дитини; 

- переобладнання транспортного засобу; 

- допоміжні репродуктивні технології. 

Правом на податкову знижку громадяни можуть скористатися упродовж усього 2023 року.