Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платникам Городоччини розповіли про зміни та новації податкового законодавства

опубліковано 16 березня 2023 о 10:33

Про актуальні новації та зміни податкового законодавства розповіли під час зустрічі платникам податків працівники Городоцької ДПІ. Зокрема, зазначили, що у 2023 році підприємці та юридичні особи, які мають у власності або в оренді сільськогосподарські угіддя, зобов’язані визначити мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік та подати податкову декларацію за податковий період (звітний) рік разом з додатком – розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання.

Водночас нагадали і про можливість громадян до 1 березня 2023 року скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням. 

Як зауважили податківці, подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію можуть особи, які мають активи, розміщені на території України або за її межами, і якщо такі активи були одержані такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування чи отримання оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.

За словами фахівців, одноразова декларація подається в електронному вигляді через Електронний кабінет платника, а одноразовий збір сплачується протягом 30 календарних днів після її подання, при цьому сплатити одноразовий збір можна одним платежем впродовж 30 календарних днів або розтермінувати сплату на три платежі.

 Також, інформували про кампанію декларування доходів громадян, отриманих у 2022 році, з яких не були сплачені податки, про право громадян на податкову знижку за понесеними витратами впродовж минулого року. Таким правом громадяни можуть скористатися упродовж усього 2023 року.

У рамках інформаційної кампанії декларування-2023 наголошено, що з 01.01.2023 діє нова форма податкової декларації та інструкція щодо її заповнення, які затверджені наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 №143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.06.2022 за №593/37929.

Також, розповіли про електронні сервіси ДПС, зокрема про роботу сервісу «Електронний кабінет», за допомогою якого можна подавати звітність та перевіряти стан розрахунків з бюджетом.