Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Червоноградські податківці провели «гарячу лінію» щодо подання громадянами податкових декларацій про доходи та застосування програмних РРО фізичними особами-підприємцями

опубліковано 20 березня 2023 о 15:16

В Червоноградській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нещодавно відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо подання громадянами податкових декларацій про доходи та застосування програмних РРО фізичними особами-підприємцями. На запитання платників відповідала начальник відділу податкових сервісів Червоноградської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Катерина-Руслана ТХІР.

Надаємо відповіді на запитання, з якими звертались платники.

Запитання: Які дії СГ якщо був змінений кваліфікований електронний підпис касира для використання в ПРРО?

Відповідь: При зміні кваліфікованого електронного підпису касира для роботи з програмним реєстратором розрахункових операцій суб’єкту господарювання (користувачу) необхідно подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за формою J/F1391802 із зазначенням даних про ідентифікатор ключа з нового сертифіката касира.

Запитання: Яким чином СГ може провести через ПРРО операцію повернення коштів за неотриманий товар/послугу, у разі якщо розрахунки були здійсненні через класичний РРО?

Відповідь: Повернення суб’єктом господарювання коштів за неотриманий товар/послугу через програмний реєстратор розрахункових операцій, у разі якщо розрахунки були здійсненні через класичний реєстратор розрахункових операцій, здійснюється шляхом формування розрахункового документа з типом «Видатковий чек», в якому слід обрати відповідний товар та вказати номер чека, з якого відбувається таке повернення.

Запитання: Яким чином скасовується помилково проведена сума розрахунків через ПРРО?

Відповідь: Скасування суб’єктом господарювання помилково проведеної суми через програмний реєстратор розрахункових операцій здійснюється шляхом формування розрахункового документу повернення товару (фіскальний касовий чек видачі коштів) або шляхом сторнування попереднього чеку та проведення операції продажу повторно.

Запитання: Чи можливо за підсумками 2022 року скористатися правом на податкову знижку за витратами, здійсненими на оплату послуг з лікування на підставі п.п. 166.3.4 п. 166.3 ст. 166 Кодексу? 

Відповідь: Пунктом 1 розд. XIX Кодексу встановлено, що п.п 166.3.4 п. 166.3 ст. 166 Кодексу набирає чинності з 1 січня року, наступного за роком, у якому набере чинності закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування.

Станом на 01 січня 2023 року закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не набрав, тому податкова знижка за витратами, понесеними платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім'ї першого ступеня споріднення (п.п. 166.3.4 п. 166.3 ст. 166 Кодексу), за наслідками 2022 року платникам податку не надається.

Запитання: Чи подавати податкову декларацію при отриманні міжнародної допомоги під час війни? 

Відповідь: Громадяни, які отримали міжнародну допомогу під час війни, у тому числі – скористалися правом захисту в інших країнах світу, у 2023 році мають подати податкову декларацію за 2022 рік. 

Фізичні особи – платники податків – резиденти України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу, допомогу, отриману від іноземних держав та їх державних фондів, а також від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність, декларують як іноземні доходи, при цьому податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із таких сум не визначають та не сплачують. Тобто, зазначають лише отримання таких коштів як дохід без податку та збору.

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи».