Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коротко про актуальні питання під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 20 березня 2023 о 16:38

В Самбірській ДПІ відбувся черговий сеанс телефонного зв`язку «гаряча лінія» на тему: «Актуальні питання податкового законодавства». На питання платників податків відповідав начальник ДПІ Михайло Білий.

Найбільша кількість питань стосувалася визначення та розрахунку мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) для суб’єктів господарювання та фізичних осіб, оскільки у 2023 році власники або користувачі земельних ділянок вперше сплачуватимуть МПЗ за свої земельні частки (паї) сільськогосподарського призначення. 

Так, платники цікавилися: хто має сплачувати МПЗ, з яких земельних ділянок МПЗ не сплачується, як розраховується МПЗ та як визначити суми сплачених податків та суми витрат, які повинні бути враховані при обчисленні МПЗ, тощо. 

Відповідаючи на запитання посадовець акцентувала увагу на тому, що у 2023 році підприємці та юридичні особи, які мають у власності або в оренді сільськогосподарські угіддя, зобов’язані визначити мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік та подати нові форми податкової звітності за податковий період (звітний) рік разом з додатком – розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання. А громадянам МПЗ нараховуватиме податкова служба.  

В ході телефонної розмови платникам роз’яснили норми діючого податкового законодавства зі змінами стосовно декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року; хто зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи та випадки, за яких платники податків зобов’язані самостійно обчислити суму податку (збору), що підлягає сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації, встановлені розділом IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями.

Платникам повідомлено про підстави для подання податкової декларації про майновий стан і доходи, граничні строки сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік та щодо права на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Також нагадаав, що декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» надано роз’яснення в межах чинного законодавства.