Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» в Радехівській ДПІ

опубліковано 18 травня 2023 о 09:38

Начальником  Радехівської ДПІ  Головного управління ДПС у Львівській області Русланою Мулявка проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо правильності заповнення реквізиту «Призначення платежу» та порядку застосування РРО. 

Спілкуючись з платниками, посадовиця поінформувала, що наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 року №№148 затверджено Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення. Це зроблено з метою спрощення алгоритму заповнення реквізиту «Призначення платежу» платниками шляхом скорочення кількості його обов`язкових полів. 

Посадовець роз’яснила, що цим наказом передбачено, що платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску з 01 липня 2023 року мають використовувати виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису». Це не стосується платників єдиного рахунку. 

Вона акцентувала увагу, що одночасно  для всіх платників запроваджено перехідний період, який надає можливість до 01 липня 2023 року при сплаті податків, зборів, єдиного внеску використовувати і старий формат реквізиту «Призначення платежу» (наказ Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 №666 втрачає чинність 01 липня 2023 року). 

Під час «гарячої лінії» додзвонювачі також запитували хто з фізосіб-підприємців у 2023 році може працювати без реєстаторів розрахункових операцій. Посадовець  відповіла, що не зобов'язані застосовувати у своїй діяльності реєстратори розрахункових операцій фізособи-єдинники І групи, тобто підприємці без найманих працівників, що торгують на ринках і надають побутові послуги. Також РРО можуть не використовувати підприємці, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Крім того,  звільнені від використання РРО/ПРРО підприємці, які ведуть роздрібну торгівлю у сільській місцевості, за умови ведення книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок. Однак тут теж є свої винятки: використовувати РРО у селі необхідно за умови, якщо одночасно ведеться торгівля підакцизними товарами; йдеться про дистанційну торгівлю, зокрема, через інтернет; сільрада та рада ОТГ ухвалила рішення про обов'язкове використання РРО. 

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», надано вичерпне роз’яснення.