Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» роз’яснюють фахівці Львівських ДПІ

опубліковано 19 травня 2023 о 12:52

З платниками податків Львівської області систематично проводиться роз’яснювальна робота щодо запровадженого з 1 квітня 2023 року міжнародного стандарту ISO 20022 в платіжній інфраструктурі України.  

Так, в Турківській ДПІ  провели черговий тренінг, під час якого розповіли про вимоги із заповнення поля «Призначення платежу» платіжного доручення при сплаті податків, зборів та ЄСВ. Начальник ДПІ Марія Павлович зазначила, що з метою спрощення процедури заповнення платниками платіжної інструкції МФУ затверджено наказ від 22.03.2023 №148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення». Наголосила, що наказом №148 передбачено з 01 липня 2023 року під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску використання платниками виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису».

Начальник Самбірської ДПІ Михайло Білий на зустрічі з платниками податків ознайомив їх з актуальними питаннями податкового законодавства. Зокрема, акцентував увагу, що платникам податків з 01 липня 2023 року поле «Призначення платежу» необхідно заповнювати тільки за прикладами, наведеними у Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженому Наказом №148.

В Городоцькій  ДПІ відбувся семінар з платниками податків на тему «Електронні сервіси ДПС. Новий формат заповнення призначення платежу при сплаті податків, зборів та ЄСВ». Фахівці пояснили, що усі міжбанківські платіжні операції в гривні здійснюватимуться з переходом на щоденне опрацювання переказів у національній валюті, включаючи вихідні та святкові дні. Під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску з 01 липня 2023 року використовуватиметься виключно структурований формат реквізити «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису». Це не стосується платників єдиного рахунку.

У Дрогобицькій ДПІ під час проведення зустрічі з платниками було поінформано, що одночасно для всіх платників запроваджено перехідний період, який надає можливість до 01 липня 2023 року при сплаті податків, зборів, єдиного внеску використовувати і старий формат реквізиту «Призначення платежу». Також продемонстровано на прикладах як заповнювати  реквізит «Призначення платежу» у платіжних дорученнях та  запропоновано максимально використовувати електронні сервіси ДПС.

Начальник Старосамбірської ДПІ відповідав на запитання додзвонювачів телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо особливостей заповнення реквізиту «Призначення платежу». На всі поставлені питання було надано роз’яснення відповідно до чинного законодавства.