Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про право громадян на податкову знижку під час «гарячої лінії» в Яворівській ДПІ

опубліковано 23 травня 2023 о 08:32

Днями в Яворівській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області  відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Про право громадян на податкову знижку». 

Начальник інспекції Петро Шот відповідав на запитання платників. 

Посадовець нагадав, що у рамках деклараційної кампанії громадяни мають право на податкову знижку. 

Порядок її надання визначений статтею 166 розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ). 

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначений п. 166.3 ст. 166 ПКУ. 

На податкову знижку мають право фізичні особи – резиденти, які не є суб’єктами господарювання та отримують дохід у вигляді заробітної плати. 

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ (п.п. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 ПКУ). 

Заробітна плата – це основна та додаткова винагорода, інші заохочувальні та компенсаційні кошти, які виплачують платнику ПДФО на підставі відносин трудового найму. 

Петро Шот звернув увагу, якщо платник ПДФО до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові періоди не переноситься (п.п. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 ПКУ). 

Отже, граничний термін подання Декларації для отримання податкової знижки за 2022 рік – не пізніше 31 грудня 2023 року. 

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані роз’яснення у відповідності із діючим законодавством.