Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Львівщини роз’яснюють питання оподаткування громадянам та представникам бізнесу

опубліковано 26 травня 2023 о 14:35

Фахівці податкової служби Львівської області провадить діяльність щодо роз’яснення  актуальних питань ведення бізнесу та новацій податкового законодавства.

Днями в Львівській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області відбулася зустріч з платниками податків на тему «Новації податкового законодавства» за участі завідувача сектору організації роботи ЦОП Михайло Шайнера. Присутніх проінформовано про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Звернуто увагу, що надзвичайно актуальним залишається питання легалізації виплати заробітної плати, цивілізованого оформлення трудових відносин між роботодавцем та найманим працівником.

Податківець також зупинився на категоріях громадян у яких виникає право на податкову знижку.

Начальник  Яворівської ДПІ Петро Шот під час зустрічі з платниками податків роз’яснив, що Законом України від 30 листопада 2021 року №1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, введено поняття мінімального податкового зобов’язання. 

Нагадав, що у громадян є можливість реалізувати своє право на податкову знижку. Термін подання декларації на податкову знижку – до 31 грудня 2023 року. Наприкінці зустрічі роз’яснив питання правильного заповнення реквізиту «Призначення платежу». 

У Центрі обслуговування платників Радехівської ДПІ відбувся тренінг з подання звітності фізичними особами-підприємцями та реєстрації програмного РРО. Посадовці розповіли, що Електронний кабінет – це безкоштовний сервіс ДПС України, який працює цілодобово в режимі реального часу та дозволяє платнику податків не відвідувати Центри обслуговування платників. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. З інформацією про рахунки для сплати платежів можна ознайомитись в Електронному кабінеті платників, на вебпорталі ДПС у рубриці «Рахунки для сплати платежів» (https://tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/) та в ЦОП.

Наголошено, що зареєструвати програмний РРО можна легко й швидко шляхом завантаження безкоштовного програмного забезпечення, розробленого ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Фахівці Городоцької ДПІ провели з громадянами тренінг, під час якого розповіли про мінімальне податкове зобов'язання (МПЗ), яке  мають сплачувати власники та користувачі земельних ділянок.

Насамперед, податківці поінформували, що МПЗ - це мінімальне зобов'язання зі сплати податків, які необхідно сплатити за користування (оренда, суборенда, емфітевзис, постійне користування) або володіння земельною ділянкою. Водночас, МПЗ включає в себе податок на прибуток підприємств, ПДФО, військовий збір, єдиний податок та земельний податок.

Також, наголосили, що обов'язок сплати МПЗ покладається на власника земельної ділянки. У випадку передачі земельної ділянки в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування МПЗ мають сплачувати орендарі або користувачі такої земельної ділянки, проте у тому разі, якщо таке право користування зареєстроване належним чином.

Зазначили, що рахується МПЗ за формулою, яка прив'язана або до нормативно-грошової оцінки (НГО) самої земельної ділянки, або до НГО 1 гектару в області, де така розташована із врахуванням індексацій.

При запровадженні МПЗ, передусім, враховано досягнення більш прозорої економіки та виведення з тіні недобросовісних орендарів та орендодавців. І це є правильним, оскільки для орендарів та орендодавців, які правомірно передали та використовують земельні ділянки, фактично нічого не змінюється.

Працівники ДПІ звернули увагу платників на своєчасну сплату податкових зобов’язань, недопущення виникнення податкового боргу та максимального використання електронних сервісів ДПС.

Нещодавно в Перемишлянській ДПІ відбулась зустріч начальника інспекції Ігоря Дяківа з платниками щодо новацій податкового законодавства та актуальних питань ведення бізнесу.

Під час зустрічі обговорили питання легалізації трудових відносин та заробітної плати, погашення податкового боргу, дотримання законодавства стосовно реалізації підакцизних товарів, застосування РРО/ПРРО.

Роз’яснено зміни до Податкового кодексу, внесені Законом України від 11.04.2023 №3050-IX щодо звільнення від сплати екологічного податку, майнових податків за знищене чи пошкоджене нерухоме майно. Повідомлено про новий порядок заповнення платіжок  для сплати податкових платежів та  єдиного внеску, затверджений  наказом Мінфіну від 22.03.2023 №148. 

Під час кожної зустрічі платникам було акцентовано на роботу Комунікаційної податкової платформи. Мета її функціонування - забезпечення нового формату взаємодії з бізнес-спільнотою, громадськістю, та оперативного прийняття управлінських рішень керівництвом ДПС. Для забезпечення зворотного зв'язку працює електронна скринька Комунікаційної податкової платформи - lv.ikc@tax.gov.ua