Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості застосування законодавства роз’яснюють податківці Львівщини

опубліковано 07 липня 2023 о 15:37

Платники податків Львівської області мають можливість, у доступний для них спосіб, отримати кваліфіковані роз’яснення застосування норм податкового законодавства в умовах воєнного стану.

Днями, в приміщенні Попелівської сільської ради відбулась семінар-нарада  з старостою села Попелі та представниками громади.  Начальник Бориславської ДПІ Павло Хохун зупинився на важливості питання дотримання законодавства щодо належного рівня заробітної плати, динаміки її зростання. Вкотре нагадав про негативні наслідки неофіційних трудових відносин як для роботодавця, так і для працівників.  

У ході діалогу обговорено також особливості використання електронних сервісів ДПС, зміни в заповненні реквізитів платіжних документів, порядок застосування РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій, ведення обліку товарних запасів СГ, забезпечення використання електронних платіжних засобів, можливість оформлення податкової знижки до 31 грудня 2023 року. 

Керівник Самбірської ДПІ Михайло Білий під час тренінгу з платниками податків  продемонстрував  переваги електронних сервісів податкової служби та подання звітності онлайн.  Зокрема, Електронний кабінет, через приватну частину якого можна подати декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік, з метою отримання податкової знижки, отримати довідку про доходи, переглянути розрахунки з бюджетом, зареєструвати програмний РРО, отримати податкове повідомлення-рішення про сплату майнових податків тощо. Відмітив, що Електронний кабінет працює цілодобово в реальному часі і не вимагає використання жодного додаткового програмного забезпечення. 

Крім цього, Михайло Білий нагадав присутнім про їх обов’язок повідомляти податкову службу за основним місцем обліку про всі об’єкти оподаткування і об’єкти пов’язані з оподаткуванням за формою 20-ОПП протягом 10 робочих днів після їх реєстрації чи відкриття.

Акцентував на необхідність оформлення найманих працівників, виплати їм доходу згідно з нормами чинного законодавства.

Начальником Турківської ДПІ Марією Павлович проведено роз'яснювальну роботу з суб'єктами господарювання щодо використання РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій, переваг використання програмних РРО з врученням інформаційних матеріалів.

Посадовиця нагадала про підстави для нарахування податкової знижки. Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.  

Також, поінформувала щодо використання електронних сервісів ДПС, в т.ч. отримання інформації про стан розрахунків з бюджетом, функціонування сервісу онлайн-навчання.

Нещодавно за участю старшого державного інспектора  Старосамбірської ДПІ Галини Ящишин  відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Дії платника у разі втрати ліцензії». Найбільш актуальним питанням було: Який алгоритм отримання дубліката ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та  тютюновими виробами вразі її втрати?

Надано роз’яснення,  що у разі втрати або пошкодження ліцензії, зокрема, на  роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, орган, який видав ліцензію, на підставі заяви суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) протягом трьох робочих днів видає суб’єкту господарювання дублікат ліцензії. При цьому, строк дії дубліката ліцензії не може перевищувати строку дії, зазначеного у втраченій або пошкодженій ліцензії. Такий порядок встановлено нормами Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального». Наголошено , що за видачу дубліката ліцензії на оптову торгівлю, роздрібну торгівлю справляється плата у розмірі 780 грн, яка зараховується до бюджету згідно з чинним законодавством.

Провідні фахівці Бродівської  ДПІ для платників податків провели черговий тренінг з  функціонування електронних сервісів, зокрема, наголошено про  переваги подання податкової звітності в електронному вигляді. Електронні сервіси – це зручно, є  можливість  взаємодіяти з контролюючими органами у найбільш зручний для платника час. «Електронний кабінет» – персональне автоматизоване робоче місце платника, працювати в якому він може без використання спеціального встановленого клієнтського додатка. Цей сервіс дає можливість не лише подати звітність та різноманітну документацію, а ще й сплатити податки, зареєструвати програмний РРО.  

Наголошено на обов’язковості застосування РРО чи ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, своєчасності сплати податків, дотриманні вимог трудового законодавства.  

Під час спілкування з платниками податків наголошувалося, що працює Комунікаційна платформа. З нагальними питаннями представники бізнесу, громадськості Львівської області завжди можуть звернутись за допомогою електронної скриньки Комунікаційної податкової платформи: lv.ikc@tax.gov.ua