Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Сколівській ДПІ проведено сеанс «Гарячої лінії»

опубліковано 14 серпня 2023 о 15:35

11 серпня 2023 року за участі заступника начальника Сколівcької державної податкової інспекції Галини ЧОБИЧ було проведено сеанс «Гарячої лінії». 

Платники цікавилися такими питаннями:

1. Як зареєструвати ПРРО ?

 Зареєструвати ПРРО доволі легко. Необхідно через електронний кабінет платника податків подати заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604). В ній потрібно зазначити локальний номер ПРРО.

Цього ж або наступного дня ви отримаєте рішення про реєстрацію ПРРО з присвоєнням фіскального номера або відмову в реєстрації.

Звертаємо Вашу увагу, що після реєстрації ПРРО потрібно ще також через електронний кабінет подати заяву № 5-ПРРО для реєстрації осіб, відповідальних за касу.

2. Як зареєструвати касовий апарат для ФОП ?

Алгоритм дій, який відображає порядок реєструвати РРО:

·  Купівля (оренда/лізинг) РРО.

·    Укладення договору з центром сервісного обслуговування (ЦСО) (їх адреси повідомляє продавець РРО).

·   Подання до ДПС за місцем реєстрації (через кабінет платника або фізично) наступного пакету документів:

·    заява про реєстрацію РРО за формою 1-РРО;

·   копія документа про придбання/отримання РРО;

·  копія документа про право власності (або користування) на приміщення, де буде розміщено РРО і, відповідно, буде здійснюватись господарська діяльність;

·   копія паспорта (формуляра) РРО та копія паспорта модема (у разі застосування зовнішнього модема);

·   копія договору суб’єкта господарювання з ЦСО про технічне обслуговування та ремонт РРО.

·   Отримання довідки 2-РРО від ДПС і звернення до ЦСО протягом 3 робочих днів. Якщо буде прострочений строк, тоді необхідно повторити дії, зазначені в пунктах 1-3.

·     Перевести РРО у фіскальний режим роботи (потрібно ввести відповідний фіскальний номер до фіскальної пам’яті РРО, опломбувати РРО в ЦСО).

·  ЦСО вводить РРО в режим експлуатації та направляє в ДПС документи, пов’язані із введенням РРО в експлуатацію.

·  Не пізніше наступного робочого дня з дати отримання цих документів ДПС реєструє РРО та видає реєстраційне посвідчення за довідкою № 3-РРО.

3. Чи штрафують ФОПів за порушення ведення обліку товарних запасів, виявлені при перевірці 

При перевірках у період воєнного стану до ФОП, які реалізують підакцизні товари, що не обліковані у встановленому порядку, та/або не надали під час перевірки документи, які підтверджують облік таких товарів, які знаходяться у місці продажу (господарському об'єкті), за рішенням органів ДПС застосовують фінансову та адміністративну відповідальність.

До ФОП, у тому числі платників ЄП, які не реалізують підакцизні товари, під час перевірок у період воєнного стану за порушення ведення обліку товарних запасів, визначеного наказом Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496, застосовують лише адміністративну відповідальність.

Адже тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону № 265 не застосовують, крім санкцій за порушення порядку розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

За порушення встановленого законом порядку розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, накладають адміністративний штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 2 до 5 НМДГ і на посадових осіб - від 5 до 10 НМДГ (ст. 1551 КпАП).

4. Що робити при зупинці роботи ПРРО, коли гаджет продовжує функціонувати? Чи потрібно в такому випадку до чи після перезавантаження ПРРО надавати повідомлення про виявлення несправностей ПРРО? 

 Статтею 5 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» встановлено, що на період виходу з ладу ПРРО проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей.  

Користувач ПРРО самостійно оцінює працездатність ПРРО. Якщо роботу ПРРО відновлено одразу після його перезавантаження (короткотермінова зупинка), то ПРРО не вважається несправним. Повідомлення про виявлення несправностей за формою № 2-ПРРО до Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317, у такому випадку до ДПС не надсилається.  

Строки, умови та порядок подання форми № 2-ПРРО встановлені розділом ІІ Порядку № 317.  

На всі поставлені питання у ході «Гарячої лінії» були надані роз’яснення в межах чинного законодавства України.