Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ви запитували

опубліковано 13 листопада 2023 о 08:10

В Бориславській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія” з начальником Бориславської ДПІ Павлом Хохуном  йшлося про “ Щодо  порядку реєстрації  та  використання  РРО/ПРРО ”.

Пропонуємо відповіді на деякі запитання.

Як я можу довести, що саме у цього продавця було куплено неякісний товар?

Купуючи товари чи замовляючи послугу, покупець повинен отримати чек. Саме чек є запорукою споживача, що доводить де, у кого і за яку ціну було придбано товар. Тож споживачі повинні завжди брати та зберігати розрахункові документи. 

Звертаємо увагу на те, що Законом України «Про захист прав споживачів» визначено, що всі вимоги споживача розглядаються після пред’явлення споживачем розрахункового документа. Якщо будуть документальні докази – тим більше шансів на успіх матимете споживач товарів (робіт, послуг) для відстоювання своїх прав. Не маючи таких документів у своєму розпорядженні, громадяни свідомо позбавляють себе можливості на державний захист для відстоювання власних прав у разі, якщо товар чи послуга виявляться неякісними.  

На підставі якої законодавчої норми я повинен використовувати касовий апарат у власній професійній діяльності?

Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».         

Головною умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі.

Акцентуємо, що вже з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи,  застосовуються фінансові санкції.

Також надходили питання про відновлення відповідальності за порушення законодавства та про переваги безкоштовного сучасного програмного забезпечення ПРРО від ДПС. Посадовець зазначив, що ДПС запропоновано бізнесу безкоштовне програмне рішення (ПРРО), що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване до сучасних операційних систем Android, iOS, Windows, Web. Вибір суб’єкта господарювання щодо застосування ним у своїй господарській діяльності безоплатного, комерційного ПРРО, або РРО, не обмежується. 

Як зареєструвати касира для програмного РРО?

Суб’єкт господарювання може проводити розрахункові операції на ПРРО самостійно або визначати уповноважених осіб (касирів).

Особа може здійснювати розрахункові операції на ПРРО з використанням електронного підпису такої особи/електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО, після внесення даних про сертифікати до Реєстру програмних РРО за умови дійсності відповідного сертифіката відкритого ключа.

Розрахункові операції на ПРРО можуть проводити лише ті особи, сертифікати електронних підписів та/або печаток яких внесені до Реєстру щодо такого ПРРО.

Дані сертифікатів електронних підписів та/або печаток, що використовуються ПРРО, вносяться до Реєстру програмних РРО на підставі поданих суб’єктами господарювання в електронній формі повідомлень про надання інформації щодо кваліфікованих/удосконалених сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО за формою № 5-ПРРО.

Електронні форми повідомлень J1391802/F1391802 розміщена за посиланнями:
https://tax.gov.ua/data/material/000/006/58768/Forms_servis_yur.htm;

https://tax.gov.ua/data/material/000/006/58768/Forms_servis_fiz.htm.

Повідомлення можна подати, використовуючи програмне забезпечення Електронного кабінету, або будь-яке інше програмне забезпечення, наявне у суб’єкта господарювання.

 

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»: 

https://t.me/infoTAXbot 

Підписуйтеся на канали інформування ДПС : 

https://t.me/tax_gov_ua 

facebook.com/TaxUkraine/ 

youtube.com/TaxUkraine