Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Городоцькій ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо податкової знижки

опубліковано 13 листопада 2023 о 11:16

У  Городоцькій ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Податкова знижка».  На запитання платників податків відповідав заступник начальника – начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Городоцької ДПІ Орест Мельник.

-  У якому випадку  платники податків мають змогу повернути частину коштів у вигляді податкової знижки? 

Понесення протягом звітного року витрат, дозволених до включення до податкової знижки відповідно до п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України (далі – Кодекс):  

- якщо витрати підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи (далі – декларація);  

- отримання доходу у вигляді заробітної плати або у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. 

 - Чи переноситься право на нарахування податкової знижки на наступні податкові роки?

Ні, не переноситься. Відповідно до пп. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу України якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. 

 - Яким чином подається декларація на податкову знижку?

Посадовець наголосив на можливості подання декларації  без відвідування податкової інспекції, в режимі онлайн. За допомогою електронного кабінету можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді. Для декларантів, які використовують право на податкову знижку, є можливість додавання копій первинних документів.