Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Львівській ДПІ провели «гарячу лінію»

опубліковано 15 листопада 2023 о 09:08

Днями у Львівській державній податковій інспекції ГУ ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Новації податкового законодавства в умовах воєнного стану. Особливості проведення щорічної кампанії декларування доходів громадян». На запитання платників відповідала головний державний інспектор Леся Москв’як. Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

Чи торгівля через Інтернет вимагає державну реєстрацію та застосування РРО/ПРРО?

Бізнес, який здійснює інтернет-торгівлю має застосовувати належним чином зареєстровані РРО/ПРРО. Крім того, така діяльність потребує обов’язкової державної реєстрації як суб’єкта господарювання. ДПС на постійній основі здійснюється моніторинг та аналіз інформації, розміщеної на доступних сайтах, інтернет-майданчиках, платформах та встановлюються факти щодо систематичного здійснення інтернет-торгівлі громадянами, які здійснюють підприємницьку діяльність без державної реєстрації як суб’єкта господарювання та без фіскалізації розрахунків. Тож щоби убезпечити себе від сплати штрафних санкцій, потрібно здійснювати діяльність виключно в правовому полі.

Які способи отримання фіскального чеку покупцем за оплачені товари, послуги через ПРРО?

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажі товарів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції. Такий документ може бути створений в паперовій та/або електронній формі.

Леся Львівна також розповіла додзвонювачам про кампанію декларування громадянами доходів, отриманих впродовж 2022 року. Наголосила, що громадяни, які отримали  в 2022 році доходи, що підлягають декларуванню, зобов’язані були подати до 1 травня 2023 року декларацію про майновий стан і доходи. Водночас зазначила, що скористатися правом на податкову знижку та подати декларацію та копії первинних документів фізичні особи мають право до 31 грудня 2023 року.

Податківка також відповідала платникам податків на запитання щодо дотримання законодавства у сфері використання РРО та ПРРО, порядку реєстрації РРО та програмного РРО, застосування штрафних санкцій в разі порушення вимог податкового законодавства у сфері готівкових розрахунків.