Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

"Новації податкового законодавства у 2023 році" - тема круглого столу у Львівській ДПІ

опубліковано 16 листопада 2023 о 11:40

За організацією Львівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбулося засідання „круглого столу” на тему „Одноразове (спеціальне) добровільне декларування. Застосування РРО та ПРРО. Новації податкового законодавства у 2023 році”.

У заході взяли участь працівники відділу податкових сервісів та звітності Львівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області.

Податківціповідомили про можливості одноразового (спеціального) добровільного декларування громадянами активів, з яких раніше не сплачувались податки. Подача одноразової декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. При цьому готівка в національній та іноземній валютах може бути задекларована за умови розміщення її на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України, до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Звернули увагу, що термін подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації подовжено до 1 березня 2023 року, а також що подати декларацію можна лише в електронному вигляді за допомогою Електронного кабінету платника.

Крім того, фахівці висвітлили питання стосовно застосування РРО та ПРРО, зупинилися на новаціях у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Фахівці інспекції докладно поінформувалиучасників „круглого столу” про основні аспекти  декларування громадян для отримання податкової знижки. Зауважили, що Декларація подається наручно або в електронному вигляді через Електронний кабінет платника до 31.12.2023 року включно.

Акцентували увагу на змінах до форми податкової декларації про майновий стан і доходи, внесених наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 № 143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», який набрав чинності з 01 січня 2023 року.

Інформували суб’єктів господарювання про зміни, передбачені Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо збалансованості бюджетних надходжень.

Також, фахівці повідомили про можливість звернутись на Комунікаційну податкову платформу Головного управління ДПС у Львівській області за адресою lv.ikc@tax.gov.ua.

Наприкінці засідання працівники Львівської ДПІ відповіли на запитання платників податків та надав практичні поради щодо застосування норм податкового законодавства на конкретних прикладах.